Τοπικά

Κατηχώρι: Ιερέας για τις τέσσερις εκκλησίες του χωριού

Διαθέτει τέσσερις εκκλησίες και έναν ιερέα. Το Κατηχώρι αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση του Πηλίου, καθώς είναι ένα σχετικά μικρό χωριό με τέσσερις εκκλησίες με πλούσια παράδοση και έναν ιερέα, ο οποίος λειτουργεί κάθε Κυριακή και σε διαφορετική εκκλησία.
Μάλιστα από την 1η Αυγούστου που ξεκίνησαν οι παρακλήσεις προς την Παναγία, ο ίδιος τελεί την παράκληση εκ περιτροπής στους τέσσερις ναούς.
Με τον τρόπο αυτό μένουν ζωντανοί και οι τέσσερις ναοί με πλούσια ιστορία σε ένα χωριό, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200.
Η ανάγκη της συντήρησης και της διατήρησής τους είναι ένα κίνητρο, προκειμένου ο κάθε ναός να ανοίγει για λειτουργία τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ενώ στο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στη Σαρακοστή και στη Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες και οι ακολουθίες τελούνται εκ περιτροπής.
Συγχρόνως είναι και ένας τρόπος για να εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, αφού δυσκολεύονται μεταβούν από τον έναν ναό στον άλλο που βρίσκεται μακριά και πρέπει να διανύουν μια ανηφόρα ή κατηφόρα μέσα από τα καλντερίμια.
Οι κάτοικοι δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη για τις τέσσερις εκκλησίες και έτσι έχουν συσταθεί σε κάθε ναό ομάδες γυναικών που τους φροντίζουν, τους καθαρίζουν και παρέχουν οτιδήποτε χρειάζεται.

Ο π. Ιωάννης Πράπας, που είναι ο μοναδικός ιερέας στο Κατηχώρι, μας ανέφερε πως «στο Κατηχώρι υπάρχουν τέσσερις ναοί, οι δύο στην κάτω συνοικία, οι Ι. Ν. Παναγίας-Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής, και οι άλλοι δύο στην άνω συνοικία, οι Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Αγίου Αθανασίου. Από την 1η Αυγούστου τελώ τις παρακλήσεις εκ περιτροπής και στους τέσσερις ναούς, ώστε να διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι κάτοικοι. Είναι κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό, ενώ αρέσει και στους κατοίκους που βλέπουν και τις τέσσερις εκκλησίες να ανοίγουν και να λειτουργούν. Άλλωστε το εκ περιτροπής σύστημα ισχύει όλο τον χρόνο.
Παλιότερα για τον ίδιο ήταν δύσκολο να μεταφέρει τα σκεύη και ό,τι άλλο χρειάζεται από τον έναν ναό στον άλλον. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες και πλέον η λειτουργία σε κάθε ναό είναι πιο εύκολη. Δύο από τους τέσσερις ναούς ανοικοδομήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες μετά τους σεισμούς του ’55, ενώ ο Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου ανοικοδομήθηκε το 1750 και έχει όμορφες αγιογραφίες. Επίσης ο Ναός της Αγίας Παρασκευής ανοικοδομήθηκε το 1900 και ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο που μοιάζει με αυτό της Μονής Αγάθωνος» ανέφερε ο π. Ιωάννης.
Σημειώνεται πως εκτός από τις τέσσερις εκκλησίες το Κατηχώρι διαθέτει και εννιά εξωκλήσια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το