Άρθρα

Κάτι «τρέχει» στα σχολεία

Της
Σοφίας Κανταράκη,
εκπαιδευτικού, συγγραφέα

Πλούσιο το πακέτο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη φετινή χρονιά και πολύπτυχες οι δράσεις που προσφέρουν για τα σχολεία μας. Ο Τομέας Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα με χαρά ενημερώνει για τη συνέχιση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί» – Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και το 2022-23. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας συνεχίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, με σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και υλοποιείται σε σχολεία, κάθε τύπου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του «Εγώ κι Εσύ Μαζί» είναι να φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στις σχολικές τάξεις, τις αυλές, αλλά και στην παρέα και στο σπίτι. Από το 2020 έως σήμερα, 270 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Περισσότεροι από 980 εκπαιδευτικοί και 15.000 μαθήτριες και μαθητές έχουν λάβει μέρος σε πάνω από 750 βιωματικές δράσεις και επιμορφωτικές συναντήσεις σε θεματικές ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η έμφυλη ισότητα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην υγεία, η διαφορετικότητα, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη κ.ά. Η Διεθνής Αμνηστία έχει παραγάγει ένα πλούσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της σχολικής κοινότητας στην υλοποίηση συμμετοχικών δραστηριοτήτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της στοιχειώδους εκπαίδευσης του πολιτισμού μας, ανάμεσα στην ανάγνωση, τη γραφή και την αρίθμηση. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας σεβασμού, προώθησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων που μοιραζόμαστε όλοι και όλες, της κοινωνίας που θέλουμε.
Και δεν σταματούν εδώ οι δραστηριότητες για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αρωγό το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, δημιούργησε έναν ψηφιακό περίπατο στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στον Βόλο, όπου οι μαθητές, και όχι μόνο, μπορούν να περιηγηθούν (φυσικά ή ψηφιακά) στους δρόμους της Νέας Ιωνίας και να γνωρίσουν τη διαμόρφωση ενός «νέου αστικού χώρου» μετά την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων, ο οποίος εξελίχθηκε στον οργανωμένο Δήμο της Νέας Ιωνίας. Μέσω της εφαρμογής PLUGGY, καθημερινές γωνιές και τοποθεσίες της γειτονιάς μας, του τόπου μας, της πόλης μας, μπορεί να αποτελέσουν «ζωντανές» βιωματικές πολιτιστικές εμπειρίες, σημεία καθημερινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τέλος, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα την Ανανέωση, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λέξεις και γράμματα στον χρόνο» που είναι βασισμένο στη νέα περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περικείμενού τους, να εξοικειωθούν με υλικά και εργαλεία γραφής, που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού. Η αλληλουχία δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει χάρτες, παιχνίδι με κάρτες, παιχνίδι κύβων για παραγωγή λόγου και καλλιτεχνική δραστηριότητα γραφής. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 10.30 π.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το