Τοπικά

Καθυστερούν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης για κτηνοτρόφους

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, καθώς η διαδικασία για την υπογραφή τους από τις Περιφέρειες δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 όπως προβλέπονταν αρχικά και τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να ασκήσει πιέσεις για να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.
Η καθυστέρηση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σειρά πολύπλοκων τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν για την εφαρμογή του συγκεκριμένου Μέτρου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τόνισε πως «δίνει απόλυτη προτεραιότητα και δεν θέλει να καθυστερήσει άλλο γιατί ούτως ή άλλως από τη στιγμή που θα το υπογράψουμε, έχει σημαντικό χρόνο εφαρμογής. Δηλαδή αυτό θα μας πάρει τουλάχιστον 1,5 με 2 χρόνια για να το έχουμε από τη στιγμή που θα το υπογράψουμε».

Να αναφερθεί ότι η κατανομή των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με τις ενισχύσεις, αφορά δηλαδή το εισόδημα των παραγωγών, καθορίζει το αν θα εξακολουθήσουν ή όχι να είναι παραγωγοί.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως έχει αποτυπωθεί στη σχετική ΚΥΑ του 2015 (στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4351/15) με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές και το περιεχόμενό τους, θα πρέπει να ρυθμίζουν συνολικά και με διαφανή και επιστημονικό τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορικής διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημιεκτατική κτηνοτροφία, προς όφελος τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας όσο και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του τοπίου καθώς και των δασικών και λιβαδικών πόρων της χώρας.
«Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης πρέπει πράγματι να αποτελέσουν τον θεμελιώδη λίθο για την αειφορική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών και να γίνουν το εργαλείο που για δεκαετίες απουσίαζε για τον ορθολογικό, ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σχεδιασμό» επισημαίνουν χαρακτηριστικά κτηνοτρόφοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το