ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεομπαίκτες στο ΚΙΝΑΛ

Παραπολιτικά

Μαρίνα

Παραπολιτικά

Ανακήρυξη

Παραπολιτικά

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μαύρη σοκολάτα

Ελλάδα

Τοπικά

Καθυστερεί το ειδικό βοήθημα για επανασύνδεση του ρεύματος – Ακόμη περιμένουν καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα 

Πρόβλημα με το ειδικό βοήθημα για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντιμετωπίζουν κάτοικοι της Μαγνησίας. Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά των Δήμων, της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί ακόμα ώστε να εξοφληθεί όλο το ποσό ή μέρος αυτού και να επανασυνδεθούν με το ρεύμα.

Οι διαδικασίες για το ειδικό βοήθημα για τη στήριξη των καταναλωτών, για τους οποίους έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ολοκληρώθηκαν στη Μαγνησία, μετά και την παράταση που δόθηκε. Για όσους είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα έως 21 Σεπτεμβρίου είχαν δικαίωμα και εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τους «χαριστούν» το χρέος ή μέρος αυτού σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, το ύψος του ειδικού βοηθήματος αντιστοιχεί σε ποσό που καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό και ο αριθμός των δόσεων θα ορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ οι πρώτες αιτήσεις και όσοι δικαιούχοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για το ειδικό βοήθημα ικανοποιήθηκαν και τα χρήματα πήγαν στην εξόφληση της οφειλής ή μέρους αυτής, όμως για κάποιους, οι οποίοι κατέθεσαν τις αιτήσεις τους μετά την παράταση που δόθηκε, ζουν σήμερα στο σκοτάδι και δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.
Δικαιούχος του ειδικού βοηθήματος επισήμανε ότι «μετά τη διαδικασία της αίτησης υπάρχει ένα σκοτάδι και κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, αν έχουν μπει τα χρήματα από το υπουργείο, αν τα έχει πάρει η ΔΕΗ και πότε θα επανασυνδεθούμε. Έχουμε μπει σε μία περιπέτεια».

Ο ίδιος σημείωσε πως «η λογική λέει ότι όταν βγαίνει ένα ΦΕΚ και μία υπουργική απόφαση έχει πιστωθεί και το ανάλογο ποσό, αλλά δεν γνωρίζει κανείς τι γίνεται. Υπάρχει ένας εγκλωβισμός και δεν μπορούμε ούτε να προχωρήσουμε σε κάποια ρύθμιση. Εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία επικοινωνούν και ενημερώνουν ότι θα γίνει καταγγελία της σύμβασης και θα ξηλωθεί ο μετρητής, παρόλο που είμαι δικαιούχος του ειδικού βοηθήματος. Υπάρχει ένα κενό ανάμεσα σε υπηρεσίες και στις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία».
Ο ίδιος τόνισε ότι έχει κοπεί το ρεύμα στο σπίτι που ζει μαζί με την τετραμελή οικογένειά του από τα τέλη του καλοκαιριού και σήμερα ακόμα δεν έχει θέρμανση, ούτε μπορεί κάποιος να κάνει ένα μπάνιο. «Δυσκολία υπάρχει ακόμα και για το μαγείρεμα. Σκεφτείτε τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις με ηλικιωμένους ανθρώπους ή ακόμα και μωρά παιδιά» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τέλος επισήμανε πως «δεν μας απαντά κάποιος υπεύθυνα αν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπορούμε και εμείς να προγραμματίσουμε τις ζωές μας και να τις οργανώσουμε».

Αιτήσεις ειδικού βοηθήματος
Στον Νομό Μαγνησίας αίτηση είχαν υποβάλει 141 νοικοκυριά και συγκεκριμένα 107 από τον Δήμο Βόλου, 17 από τον Δήμο Αλμυρού, 10 από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, 5 από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και 2 από τον Δήμο Σκοπέλου.
Το συνολικό ποσό για το οποίο αιτήθηκαν τα 141 νοικοκυριά από τη Μαγνησία έφτανε περίπου τις 900.000 ευρώ, από τα οποία εξοφλήθηκε και διακανονίστηκε περίπου το 65%, ενώ το υπόλοιπο είτε δεν εγκρίθηκε είτε εκκρεμεί για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα κάποιοι αν και είχαν τις προϋποθέσεις του ειδικού βοηθήματος εντούτοις αποκλείονται λόγω ρευματοκλοπής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το