Τοπικά

Καθίζηση νερού έως 15% σε πηγές Αν. Πηλίου “Θ”

Τον χειμώνα έλειψαν οι πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να υπάρξει ο εμπλουτισμός των πηγών (φωτό αρχείου)
Τον χειμώνα έλειψαν οι πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να υπάρξει ο εμπλουτισμός των πηγών (φωτό αρχείου)

Μεγάλη είναι η καθίζηση νερού που έχουν υποστεί πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται τα χωριά στο Ανατολικό Πήλιο, με αποτέλεσμα μέσα στον τρέχοντα μήνα χρειάστηκε η διακοπή του νερού τις βραδινές ώρες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να γίνει εξοικονόμηση νερού.

 
Από τη μια υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης χιονοπτώσεων και πολλών βροχοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτιστούν ιδιαίτερα οι πηγές, ενώ από την άλλη προκύπτει και το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης του νερού. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι πως το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο στην περιοχή βρίσκονται χιλιάδες επισκέπτες, απόδημοι και ντόπιοι, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε νερό να αυξάνονται ραγδαία. Όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη πίεση στην προσφορά του νερού που δυστυχώς φέτος δεν είναι η επιθυμητή, καθώς οι βροχές και τα χρόνια δεν ήταν αρκετά.

 
Για να υπάρχει τουλάχιστον μια κάλυψη των αναγκών των οικιών και των μονάδων εστίασης, διαμονής από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, ο Δήμος προχώρησε ορισμένες φορές τον Αύγουστο στη διακοπή του νερού μερικές ώρες τα ξημερώματα, όπως για παράδειγμα στη Ζαγορά.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα ύδρευσης κ. Κώστας Μαργαρίτης σημείωσε πως φέτος παρατηρείται μια βαθιά καθίζηση νερού ιδίως στις πηγές της Ζαγοράς και της Τσαγκαράδας που αγγίζει ακόμη και το 15%. Ο κύριος λόγος είναι πως το χειμώνα έλειψαν οι πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να υπάρξει ο εμπλουτισμός τους. Γι’ αυτό και εμείς μέσα από τις υδρομαστεύσεις, τις συντηρήσεις και άλλες παρεμβάσεις στα δίκτυα και τους αγωγούς, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε και να μη χάσουμε αυτό το νερό που υπήρχε για την κάλυψη των αναγκών των χωριών.

 
Στην Τσαγκαράδα υπάρχουν γύρω στις 40 πηγές, ενώ άλλες τόσες υφίστανται και στη Ζαγορά.
Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε πως στη Ζαγορά σε σχέση με την Τσαγκαράδα υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση για νέες παροχές νερού κάθε μήνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το