Τοπικά

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Μαγνησία

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο Αιγαίο και κοντά στις ακτές του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων, με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα 48ωρο, από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 10 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και των Β. Σποράδων, με μεγαλύτερη αυτή βορειοδυτικά της Σκιάθου την περασμένη Δευτέρα, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Β. Καρακώστα, από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σεισμική αυτή δραστηριότητα δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, καθώς εκτός του ότι βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή, θεωρείται και συνηθισμένη.
Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ήταν μικρού μεγέθους το εν λόγω διήμερο και δεν ξεπερνούσαν τα 2,5 Ρίχτερ.
«Σεισμοί γίνονται, αλλά σε θαλάσσιους χώρους», πρόσθεσε ο κ. Καρακώστας, για να σημειώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής, Λήμνου και Β. Σποράδων είναι η απόληξη της σεισμικής τάφρου του βορείου Αιγαίου και του δυτικού άκρου του ρήγματος της Ανατολίας.
Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε ο σεισμολόγος, υπάρχει κίνηση της νότιας γεωλογικής πλάκας προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 25 χιλιοστών τον χρόνο και της βόρειας προς τα ανατολικά. Ο κ. Καρακώστας χαρακτηρίζει συνηθισμένη και φυσιολογική τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, την οποία κατέγραψαν όλοι οι σεισμολογικοί σταθμοί που έχει εγκατεστημένους το ΑΠΘ, όπως στο Ξουρίχτι και στην Αλόννησο.

«Δεν εμπνέουν ανησυχίες οι σεισμικές δονήσεις, λαμβανομένων υπ’ όψιν της περιοχής όπου σημειώθηκαν, δηλαδή στη θάλασσα», τονίζει ο σεισμολόγος.
Η σεισμική τάφρος του βορείου Αιγαίου, όπως είχε ανακοινωθεί σε επιστημονική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς, που πιθανόν να αγγίξουν και τους 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αρχίζει από τις Βόρειες Σποράδες και εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.
Ο κ. Καρακώστας ωστόσο αποκλείει να προκληθεί τσουνάμι, μεγάλο δηλαδή θαλάσσιο κύμα, που θα πλήξει τα νησιά των Β. Σποράδων με την εκδήλωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Άλλωστε δεν υπάρχουν και ιστορικά δεδομένα για κάτι τέτοιο. Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου έχει βάθος μέχρι και 1.650 μέτρα στον βυθό της θάλασσας. «Πρόκειται για μια μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται σε μήκος 1.500 χιλιομέτρων και φθάνει μέχρι την ανατολική Τουρκία. Η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς τακτικά, καθώς είναι παρόμοια με το ρήγμα του Αγ. Ανδρέα στην Καλιφόρνια», προσθέτει ο κ. Καρακώστας. «Αντίθετα στον Παγασητικό κόλπο μπορεί να προκληθεί μικρό τσουνάμι», προσθέτει ο σεισμολόγος.
Όπως είναι γνωστό, τα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται ή διέρχονται από περιοχές του Νομού Μαγνησίας είναι τρία, σύμφωνα με τον σεισμικό χάρτη που έχει συντάξει η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Παπαζάχου. Πρόκειται για ρήγματα μεταξύ 159 συνολικά στον ελληνικό χώρο, που έχουν καταγραφεί και τα οποία έχουν δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία 2.500 χρόνια.

Στην κατηγορία ΙΙ
Τα τρία σεισμικά ρήγματα βρίσκονται στη Ν. Αγχίαλο, είναι μήκους 30 χιλιομέτρων και έχει δώσει μέχρι σήμερα τρεις σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, μήκους 24 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ και στη θαλάσσια περιοχή Πιπέρι Β. Σποράδων, μήκους 30 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα έναν σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
Τα σεισμικά ρήγματα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες, στα ανάστροφα, στα κανονικά και στα οριζόντιας μετατόπισης, ανάλογα με την κίνηση των σεισμικών πλακών. Και τα τρία είδη σεισμικών ρηγμάτων μπορούν να δώσουν καταστροφικό σεισμό, ανάλογα με το μέγεθός του, την περιοχή όπου αυτός εκδηλώνεται και το εστιακό του βάθος. Εξάλλου η Μαγνησία έχει καταταγεί στην κατηγορία ΙΙ του ελληνικού σεισμικού χάρτη. Με βάση τον χάρτη που έχει τεθεί σε ισχύ με νόμο από το 2003 (ΦΕΚ 1154, 12-8-2003) η χερσαία Μαγνησία και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατατάσσονται στις περιοχές μεσαίας σεισμικής επικινδυνότητας (ζώνη ΙΙ), με σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,24, όταν η ζώνη Ι έχει σεισμική επιτάχυνση 0,16 και η ΙΙΙ 0,36.
Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τη συχνότητα γένεσης των σεισμών, το γεωλογικό τους υπόβαθρο αλλά και τα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην κάθε περιοχή.
Στην ίδια ζώνη έχουν ενταχθεί και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στον προηγούμενο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας οι Β. Σποράδες ανήκαν στη ζώνη ΙΙ, ωστόσο η επιτάχυνση εδάφους ήταν 0,16 και όχι 0,24 όπως ισχύει με τον νέο χάρτη.
Ο μελετητής οποιουδήποτε οικοδομικού έργου είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους συγκεκριμένους σεισμικούς συντελεστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το