Τοπικά

Κάθειρξη έξι χρόνων για εμπρησμούς αυτοκινήτων επέβαλε το Κακουργιοδικείο στο “Νέρωνα” του Βόλου

Βαρύς ο «πέλεκυς» της δικαιοσύνης στο «Νέρωνα» του Βόλου. Ο 62χρονος συνταξιούχος τραπεζικός που είχε συλληφθεί με την κατηγορία των εμπρησμών αυτοκινήτων, καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Λάρισας, σε κάθειρξη έξι χρόνων για την πράξη της «έκρηξης τετελεσμένης και σε απόπειρα, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα κατ’ εξακολούθηση».
Ο 62χρονος συνταξιούχος, που οδηγήθηκε μάλιστα στις φυλακές, κρίθηκε ένοχος για τους εμπρησμούς 30 περίπου αυτοκινήτων, οι οποίοι διαπράχθηκαν στον Βόλο, κατά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του έτους 2007 έως τον Απρίλιο του 2009, με το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2α του Ποινικού Κώδικα, που του είχε χορηγηθεί και πρωτοδίκως, σύμφωνα με το οποίο «η ποινή μειώνεται στις περιπτώσεις που το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως το ότι ο υπαίτιος έζησε ώς το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή και το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη.
Ο 62χρονος ωστόσο δεν παραδέχθηκε τις πράξεις του στο δικαστήριο, εκτός από μια απόπειρα.
Ο συνταξιούχος, σύμφωνα με όσα κατηγορούνταν χρησιμοποιούσε αυτοσχέδιους μηχανισμούς, που κατασκεύαζε ο ίδιος, με γκαζάκι, χαρτί κουζίνας και οινόπνευμα και τα τοποθετούσε κυρίως κάτω από ΙΧ και μικρά φορτηγά, τα οποία ήταν παράνομα σταθμευμένα και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, που εμπόδιζαν τη διέλευση πεζών από πεζοδρόμια, αλλά ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών.
Το ελαφρυντικό αφορά στο γεγονός πως έζησε έως τον χρόνο που έγινε η πράξη μια έντιμη ζωή. Όμως δεν του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό που ζήτησε για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.
Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι χρόνων, ενώ για την ποινή μειοψήφησαν ένας τακτικός και δύο ένορκοι, που υποστήριξαν τα 5 χρόνια κάθειρξης. Να σημειωθεί πως ο 62χρονος είχε κρατηθεί για περίπου δύο χρόνια (από το 2009 ώς και το 2011) και αυτός ο χρόνος θα αφαιρεθεί από την ποινή του. Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε να του αποστερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το