Τοπικά

Καθημερινή η φύλαξη στην Κάρλα για λαθραλιείς – Το σπάνιο είδος Φεροβελονίτσα καταγράφεται στη λίμνη

Καθημερινή είναι η φύλαξη της λίμνης Κάρλας από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για την καταγραφή περιστατικών λαθραλιείας, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί αισθητά τα έτη 2015 και 2016. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες των φυλάκων του Φορέα, είναι περιορισμένες μιας και εξαντλούνται μέχρι το σημείο της ενημέρωσης και σύστασης, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των λαθραλιειών καλείται η Αστυνομία να αναλάβει δράση. Στη λίμνη καταγράφεται το είδος Φεροβελονίτσα, το οποίο αγνοούνταν εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον στην Ελλάδα.

Από επιστημονικής άποψης, θεωρείται σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του είδους Φεροβελονίτσα, καθώς το ψάρι αυτό δεν καταγραφόταν από τότε που αποξηράνθηκε η λίμνη Κάρλα

Όπως ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός και συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Παντ. Σιδηρόπουλος «η φύλαξη της λίμνης Κάρλας από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ξεκίνησε το 2011, έτος στο οποίο ο Φορέας στελεχώθηκε για πρώτη φορά με έμψυχο δυναμικό. Έκτοτε η φύλαξη πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και τα περιστατικά λαθραλιείας καταγράφονται στη βάση δεδομένων του Φορέα. Λόγω της παρουσίας των φυλάκων στην περιοχή τα κρούσματα της λαθραλιείας έχουν μειωθεί σημαντικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα το 2011 τα περιστατικά λαθραλιείας ήταν 187, το 2012 έφτασαν τα 60, το 2013 ήταν 23, το 2014 καταγράφηκαν 47, το 2015 ήταν 38 και το 2016 έφτασαν τα 39.

Η τεχνητή λίμνη Κάρλα έχει χαρακτηρισθεί, με βάση ΦΕΚ459/Δ/06.09.2010 ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η αλιεία και η θήρα. Ιδιαίτερα για την αλιεία κάθε χρόνο δημοσιεύεται η Απαγόρευση Αλιείας στην υπό δημιουργία λίμνη Κάρλα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Ο κ. Σιδηρόπουλος επισημαίνει με αφορμή και τις πρόσφατες συλλήψεις λαθραλιέων στην Κάρλα από την Αστυνομία, ότι «η λαθραλιεία αποτελεί συχνό φαινόμενο στον ταμιευτήρα. Τη φύλαξη του έχουν αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου και το Δασαρχείο Βόλου. Οι αρμοδιότητες των φυλάκων του Φορέα, όμως, είναι περιορισμένες μιας και εξαντλούνται μέχρι το σημείο της ενημέρωσης και σύστασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των λαθραλιειών καλείται η αστυνομία να αναλάβει δράση» προσθέτει.

13 είδη ψαριών στην Κάρλα
Από την υλοποίηση του Προγράμματος της Επιστημονικής Παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας του Φορέα Διαχείρισης, στην τεχνητή λίμνη Κάρλα έχουν παρατηρηθεί 13 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα έξι είναι ενδημικά και τα εφτά είναι ξενικά. Χαρακτηριστικό είδος ψαριού της λίμνης αποτελεί ο Κυπρίνος, ο οποίος αποτέλεσε εμπορικό προϊόν, σε σημαντικές ποσότητες, στην πρώην λίμνη Κάρλα. Από επιστημονικής άποψης, θεωρείται σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του είδους Φεροβελονίτσα (Cobitis stephanidisi) κι αυτό γιατί το ψάρι αυτό δεν καταγραφόταν από τους μελετητές και τους επιστήμονες από τότε που αποξηράνθηκε η λίμνη Κάρλα. Τελευταία καταγραφή ήταν στην Υπέρεια Κρήνη πολύ προτού αποξηρανθεί και αυτή.
Όπως τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος «με την ανασύσταση της νέας λίμνης επανεμφανίστηκε ένα είδος που αγνοούταν εδώ και χρόνια. Μάλιστα χαρακτηρίζεται στην Ελλάδα ως κρισίμως κινδυνεύον» συμπληρώνει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το