Τοπικά

Καθηγήτρια στο ΜΙΤ η βολιώτισσα Χαρά Ποδηματά

Η Βολιώτισσα Χαρά Ποδηματά πρόσφατα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στην Επιστήμη Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο οποίο φοίτησε με πλήρη υποτροφία του φημισμένου αμερικανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Το αμερικανικό όνειρο της Βολιώτισσας επιστήμονα άρχισε τον Αύγουστο του 2016, όταν και εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Εδώ και λίγες ημέρες εντάχθηκε επίσημα στο διδακτικό προσωπικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο οποίο θα αρχίσει να εργάζεται από το μεθεπόμενο καλοκαίρι, καθώς θα μεσολαβήσει η μεταδιδακτορική έρευνά της – με νέα υποτροφία – στο Μπέρκλεϊ.

Η εξέλιξη της Χαράς Ποδηματά, η οποία τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ «έχτισε» ένα ισχυρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό προφίλ, δεν κορυφώθηκε με το διδακτορικό της στο Χάρβαντ και τη διατριβή της με θέμα: «Μηχανική Μάθηση με Κοινωνικά Κίνητρα», την οποία ολοκλήρωσε με χορηγία της Microsoft.
Με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται στη διασταύρωση της Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών, των Οικονομικών και της Μηχανικής Μάθησης, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Για έναν χρόνο, θα βρεθεί από τη Βοστόνη στην Καλιφόρνια όπου εδρεύει το UC Berkeley, για να κάνει το μεταδιδακτορικό της (PostDoc) με την υποτροφία Foundations of Data Science (Θεμέλια της Επιστήμης Δεδομένων). Και από το καλοκαίρι του 2023 θα περάσει την πόρτα από το περίφημο ΜΙΤ, επίσης ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, έχοντας συναδέλφους και άλλους σπουδαίους συμπατριώτες της, όπως οι Κωστής Δασκαλάκης – ο επονομαζόμενος και «Έλληνας Αϊνστάιν» λόγω της επίλυσης του γρίφου του Νας – Δημήτρης Μπερτσιμάς, Νίκος Τριχάκης, Θοδωρής Λυκούρης, Μανώλης Κέλλης, αλλά και η Ελληνοαμερικανίδα Γεωργία Περάκης.
Τον Απρίλιο του 2016, η Χαρά Ποδηματά επισκέφτηκε τα γραφεία της «Θεσσαλίας» και μίλησε τότε για την ευκαιρία της μετάβασής της στο Χάρβαρντ, λίγο μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Έξι χρόνια μετά η συζήτηση μαζί της επαναλήφθηκε διαδικτυακά, αφού η 30χρονη Βολιώτισσα – κόρη των μαθηματικών Ρόζας και Θωμά Ποδηματά – επί του παρόντος διαμένει στη Βοστόνη.
«Το πρώτο συμβόλαιο θα έχει διάρκεια τριών ετών», σχολίασε η κ. Ποδηματά για την επισημοποίηση της συνεργασίας της με το ΜΙΤ, τονίζοντας πως θα κάνει μαθήματα βελτιστοποίησης, αλλά και ορισμένα μαθήματα που σχετίζονται με δεδομένα, μοντέλα και αποφάσεις. «Θα είμαι στο γκρουπ με τον κ. Δημήτρη Μπερτσιμά (σ.σ. ο γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη καθηγητής, διδάσκει εκεί από το 1988 και πλέον κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Πρύτανη Επιχειρηματικής Ανάλυσης του ΜΙΤ) και την κ. Γεωργία Περράκης. Θα ξεκινήσω από τον Ιούλιο του 2023, αφού πρώτα θα πάω στο Μπέρκλεϊ για ένα μεταδιδακτορικό», συμπλήρωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε με δύο τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Microsoft: «Είχα κάνει πρακτική εκεί και ορισμένες δημοσιεύσεις μαζί τους. Αυτό θεωρείται σύνηθες εδώ, αφού όταν ξεκινάς διδακτορικό, συνήθως στο δεύτερο με τρίτο έτος ψάχνεις να βρεις μια εταιρεία. Το 2019 βρέθηκα ως ασκούμενη στη Microsoft Research στη Νέα Υόρκη. Τον Φεβρουάριο του 2020, για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας πάλι, έπεσα πάνω στην εκκίνηση της πανδημίας του Covid-19 και πρόλαβα να μείνω μόλις για έναν μήνα, ενώ έπειτα συνεχίσαμε online. Και το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήμουν στην Google, αποκλειστικά εξ αποστάσεως, παρότι ανήκα και πάλι στην ομάδα της Νέας Υόρκης».
Πάντως, παρά το γεγονός ότι η καριέρα της Χαράς Ποδηματά έχει εκτιναχθεί σε… δυσθεώρητα ύψη και έχει υπάρξει αποδέκτης υποτροφιών που δίνονται στα πιο λαμπρά μυαλά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, π.χ. από το Ίδρυμα Siebel, η ίδια παραμένει προσηλωμένη στους στόχους που έχει θέσει, ενώ από το ερχόμενο έτος θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μέσα από τη διδασκαλία στο ΜΙΤ που συγκεντρώνει κορυφαίους φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το