Τοπικά

Καθηγητής του ΑΠΘ προκαλεί εισαγγελική έρευνα για το Παναγιώτικο

panagiotiko

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Σούλιος προκαλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στείλει τον φάκελο του φράγματος «Παναγιώτικο» στον εισαγγελέα.

Σε επιστολή  του στον υπουργό, ο κ. Σούλιος, που ήταν και ο πρώτος μελετητής του έργου κάνει λόγο για μελέτες που άλλαξαν χέρια και κοστολογήθηκαν 4000% περισσότερο, για μεγάλες κατασκευαστικές παραλείψεις και για υπαλλήλους με σοβαρές ευθύνες , που αποκρύπτουν στοιχεία.

Να παραπεμφθεί η υπόθεση των μελετών του φράγματος «Παναγιώτικο»  στον Εισαγγελέα ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνη, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Σούλιος. Αφορμή στάθηκε η απάντηση του Υπουργού  στη Βουλή σε ερώτηση του Πάρι Μουτσινά. Να αναφερθεί ότι ο κ. Σούλιος ήταν ο αρχικός μελετητής του έργου, αλλά στη συνέχεια προκρίθηκε η υλοποίηση της υποδομής βάσει άλλης μελέτης. Ο καθηγητής  παραθέτει μια σειρά οικονομικά και άλλα στοιχεία, τονίζοντας πως «υπηρεσιακοί παράγοντες με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια».

 Στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κοινοποιήθηκε στον κ. Μουτσινά και το Δήμο Νοτίου Πηλίου, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως με ανακρίβειες,  διαστρεβλώσεις και παραποίηση της πραγματικότητας υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να αποκρύψουν πράγματα που είναι πια ευρέως γνωστά.  Τονίζει ότι στην οριστική  μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος για την κατασκευή του Παναγιώτικου Φράγματος  είχαν συμπεριληφθεί σχέδια κατασκευών, τεχνικές προδιαγραφές, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, οδηγίες κατασκευών κλπ.  Για την εκπόνησή της έγινε λεπτομερής, πρωτότυπη γεωλογική χαρτογράφηση, τεχνικογεωλογικές χαρτογραφήσεις, γεωλογικές τομές κλπ.

Συγκεντρώθηκαν όλα τα έως τότε διαθέσιμα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, ελέγχθηκαν και αξιολογήθηκαν

Έγιναν 5 ερευνητικές γεωτρήσεις στον άξονα του φράγματος και μια μέσα στη λεκάνη κατάκλυσης, όλες με πλήρη πυρηνοληψία, με δοκιμές πίεσης νερού ανά τρία μέτρα βάθους.  Μελετήθηκαν όλα τα γεωτεχνικά στοιχεία, αξιολογήθηκαν, ερμηνεύθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ένα μεγάλο φύλλο για κάθε μία.

«Θα ήταν ανήκουστο σε γεωλογική Μελέτη Φράγματος να μην έχουμε κάνει γεωτρήσεις πάνω στον άξονα του, αναφέρει και σημειώνει ότι αμέσως μετά η μελέτη του φράγματος πέρασε στα χέρια της εταιρείας «ΤΡΟΠΑΛΙΣ», χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο αφαιρέθηκε από τον ίδιο. Καταγγέλει ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο οδήγησε με τα λάθη της σε κατάρρευση τον υπερχειλιστή . «Έγινε προφανώς σε λάθος θέση, σε ρήγμα και χρειάστηκε αμέσως αναθεώρηση ή κατά την Υπηρεσία του Υπουργείου «άριστη» νέα Μελέτη», υπογραμμίζει και αφήνει αιχμές για τον τρόπο ανάθεσης του έργου στην «ΤΡΟΠΑΛΙΣ»

 «Ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό, την εκπόνηση νέας Μελέτης κατασκευής του φράγματος, και αντί τα αρχικά 120.000.000 δρχ. (τελικά πληρώθηκαν περισσότερα). Κόστισε η μελέτη τους 4000% περισσότερα απ΄ ό,τι στοίχισε η δική μας.

 Το  «Παναγιώτικο» Φράγμα σύμφωνα με τον καθηγητή έχει αποτύχει παταγωδώς (είναι το δεύτερο στην Ελλάδα ανάμεσα στα 160 περίπου, μετά από αυτό του Περδίκκα Πτολεμαΐδας).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το