Τοπικά

Καθηγητής ΑΠΘ: Μέχρι 6,3 Ρίχτερ δίνει το ρήγμα Τυρνάβου

Δεν δίνει σεισμούς μεγαλύτερους από 6,2 – 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το ρήγμα του Τυρνάβου, με αποτέλεσμα ο σεισμός στην Ελασσόνα που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου και σύμφωνα με το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών, να αποτελεί την οροφή για την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος μελετάει εδώ και πολλά χρόνια, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, το ρήγμα του Τυρνάβου, αλλά και τα υπόλοιπα ρήγματα της Βόρειας Θεσσαλίας.

Κατά τον κ. Παυλίδη, ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει επιφανειακούς σεισμούς, ενώ η γεωλογική μελέτη έχει δείξει ότι δε δίνει συχνά μεγάλους σεισμούς. Αρκεί να σημειωθεί ότι το ρήγμα του Τυρνάβου έχει να δώσει περίπου 400 χρόνια μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκλήθηκε από άλλο ρήγμα της Βόρειας Θεσσαλίας, έγινε το 19ο αιώνα.

Ωστόσο, κατά τον κ. Παυλίδη, το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει πολλούς μετασεισμούς και μάλιστα αρκετά ισχυρούς. Ήδη έχουν σημειωθεί δύο ισχυροί μετασεισμοί στην περιοχή. «Το συγκεκριμένο ρήγμα μάζεψε για πολλά χρόνια ενέργεια και τώρα εκτονώθηκε. Το ρήγμα του Τυρνάβου το μελετάμε από το 1988 και έχουμε κάνει πολλές δημοσιεύσεις γι’ αυτό. Εδώ και 20 χρόνια επιχειρούμε να δημιουργήσουμε και μουσείο για τους σεισμούς στην περιοχή, αλλά ακόμα αυτό, δυστυχώς, δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το