Τοπικά

Καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου στην Εσθονία

Το 4ο ΓΕΛ Βόλου συμμετέχει και φέτος σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + με θέμα «Young Entrepreneurs-Learning by Experience» (Νεανική επιχειρηματικότητα, μαθαίνοντας μέσα από την εμπειρία) με τις χώρες της Πορτογαλίας, Βελγίου, Εσθονίας και Λετονίας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη καθηγητών των παραπάνω χωρών στην πόλη Tamsalu της Eσθονίας το διάστημα 28/06 έως 5/07/2018. Η πρώτη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία το διάστημα 20-28/10/2017.
Η προετοιμασία είχε αρχίσει αρκετό διάστημα πριν την επίσκεψη μέσω του διαδικτύου, με σκοπό την ανακεφαλαίωση των δράσεων που έλαβαν χώρα μέχρι αυτή την περίοδο , καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται στο μέσον της υλοποίησής του.

Αρχικά επισκεπτόμενοι το σχολείο οι καθηγητές θαύμασαν τις υποδομές, την καθαριότητα, τα εργαστήρια και τους εσωτερικούς χώρους άθλησης, εφόσον ο βαρύς χειμώνας κυριαρχεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Οι καθηγητές διέμεναν στην Πόλη Tamsalu και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν την γύρω περιοχή, επισκεπτόμενοι τα αξιοθέατα όπως το μουσείο ασβεστόλιθου με τα απολιθώματα που αποτύπωναν την πανίδα του παρελθόντος στην περιοχή, το κάστρο στην πόλη Rakvere, όπου αναβίωναν εικόνες και συνήθειες Μεσαιωνικές, φτάνοντας μέχρι τη βόρεια Βαλτική στο χωριό Kasmu, γνωστό για την πλούσια ναυτική παράδοση και την ανάπτυξή του στο παρελθόν.

Παράλληλα επισκέφτηκαν παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία, με ποικίλες οργανωμένες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, για να απολαύσουν οι επισκέπτες την καταπράσινη φύση και τα δάση. Ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος καθώς αξιοποιούν τις δυνατότητες της χώρας τους, κυρίως περιηγούμενοι στη φύση.
Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση της πρωτεύουσας το Tallinn, με τα κτίρια τεχνοτροπίας Art-Nouveau, τα κάστρα και τους πύργους με την πανοραμική θέα της πόλης, το ιστορικό Μουσείο, και την περιήγηση στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης με τις καμάρες και τα παλιά κτίρια που αποπνέουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.
Γενικότερα η επίσκεψη ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση με τους ανθρώπους και τον χώρο μιας διαφορετικής χώρας με άλλη ιστορία, άλλες καταβολές και προοπτικές και μια ευκαιρία για συγκρίσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη νεανική επιχειρηματικότητα που είναι και το θέμα του προγράμματος.
Η επόμενη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των παραπάνω χωρών θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, στις αρχές Οκτωβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το