ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Βρέθηκε νεκρός 52χρονος στα Τρίκαλα

Τοπικά

Για μια Θεσσαλία αλλιώς

Άρθρα

Τοπικά

Καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στην Ολλανδία – Μυήθηκαν στις καινοτόμες βιώσιμες τεχνολογίες

Ολοκληρώθηκε και η τέταρτη ροή του προγράμματος Erasmus + του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, η οποία αφορούσε σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Αυτή τη φορά ο φορέας υποδοχής της ομάδας των καθηγητών ήταν ένας εκπαιδευτικός οργανισμός στην περιοχή της Frysia στη βόρεια Ολλανδία, ο οποίος συμπεριλαμβάνει αρκετά σχολεία της περιοχής με περίπου 15.000 μαθητές αλλά και ένα Κέντρο Βιωσιμότητας, το Centrum Duurzaam στο Leeuwarden.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κεντρική δραστηριότητα ήταν η επίσκεψη και γνωριμία με τον ρόλο και το έργο του «Centrum Duurzaam». Πρόκειται για κέντρο υλοποίησης καινοτόμων και βιώσιμων τεχνολογικών εφαρμογών το οποίο λειτουργεί συνδεδεμένο με τον εκπαιδευτικό οργανισμό υποδοχής (ROC Friese Poort) αλλά και με τις επιχειρήσεις της περιοχής (αγορά εργασίας). Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τεχνολογικές εφαρμογές: το ηλεκτρικό-οικολογικό αυτοκίνητο, την ηλιακή λέμβο, το ECOcube (πρόγραμμα ενεργειακής διαχείρισης κατοικίας), το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του κέντρου και συμμετείχαν σε διδασκαλίες project, από τις οποίες αποκόμισαν, εκτός από την έμπνευση και μια νέα οπτική, πρακτικές πληροφορίες για την οργάνωση, την υλοποίηση και τη διαχείριση ενός αντίστοιχου έργου.
Εξάλλου, επισκέφτηκαν, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές τους και συνομίλησαν με συναδέλφους τριών επαγγελματικών σχολείων-μελών του εκπαιδευτικού οργανισμού, δύο σχολεία στο Leeuwarden και ένα σχολείο στο Sneek.
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Θανάσης Βλαχούτσος, Πολυξένη Καραζήση, Μαρία Κολυμένου, Δημήτρης Παρδάλης, Παναγιώτης Τουλιάτος και Χαρίκλεια Τσαμτσάκη.

Η ομάδα των καθηγητών, πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την κοινωνία της Ολλανδίας ζώντας για μια εβδομάδα στην πόλη του Leeuwarden που είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018. Εντύπωση προκάλεσε η έντονη δραστηριότητα των Ολλανδών στο πεδίο της επαναχρησιμοποίησης παλιών πραγμάτων σε μια προσπάθεια να σώσουν την κοινωνία τους από τον εφιαλτικό όγκο σκουπιδιών που προκύπτει εξαιτίας των αλόγιστων αγορών. Σε ένα δεύτερο επίπεδο εξάλλου προσπαθούν να αναβιώσουν και την επισκευή παλιών αντικειμένων (ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, ποδηλάτων, επίπλων) σαν οργανωμένη επαγγελματική δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το