Ελλάδα

Καθηγητές ΤΕΙ: Απόφαση – σοκ από τον Άρειο Πάγο: Οι έκτακτοι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν

Ψυχρολουσία για τους έκτακτους καθηγητές των Τ.Ε.Ι. η απόφαση – σοκ που εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς έκρινε ότι έκτακτοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι για πολλά χρόνια απασχολούνταν με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες διδακτικές ανάγκες των Τ.Ε.Ι., και κατά συνέπεια δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία και δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό
Απόφαση που αλλάζει τα μέχρι τώρα νομολογιακά εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε ότι έκτακτοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι για πολλά χρόνια απασχολούνταν με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες διδακτικές ανάγκες των Τ.Ε.Ι.
Τι σημαίνει αυτό κατά την κρίση των δικαστών; Αφού δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία, δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.
Μέχρι σήμερα πάντως τα εργατικά τμήματα του Αρείου Πάγου με σειρά αποφάσεων τους έχουν υποστηρίξει το αντίθετο.

Ειδικότερα με την υπ’ άριθμον 3/2021 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα ότι οι συμβάσεις με τις οποίες παρέχει το διδακτικό και ερευνητικό του έργο το επί συμβάσει προσωπικό των τέως Τ.Ε.Ι. δεν είναι, ούτε υποκρύπτουν, σχέση εξαρτημένης εργασίας, διότι οι εν λόγω διδάσκοντες «δεν υποβάλλονται κατά την εκτέλεση του έργου τους αυτού, ενόψει της φύσης του, σε ιδιαίτερη δέσμευση και εξάρτηση από τον εργοδότη (Τ.Ε.Ι.), που να δικαιολογεί την ειδική προστασία τους από το εργατικό δίκαιο».

Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι συμβασιούχοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι. «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τους (κάλυψη αναγκών λόγω αδειών των τακτικών καθηγητών, κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία κάλυψής τους με τακτικό προσωπικό κ.λπ.)».

Σημειώνεται, ότι το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με σειρά αποφάσεών του είχε απαντήσει στο ζήτημα της εξάρτησης των εργαζομένων από τα Τ.Ε.Ι. και της υπαγωγής τους στο προστατευτικό καθεστώς του νόμου 2112/1920 (άρθρο 8), κρίνοντας ότι το εν λόγω διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των συμβασιούχων διδασκόντων στα Τ.Ε.Ι. της χώρας παρέχει την εργασία του στο πλαίσιο μίας ενιαίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Το 2018 στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναβίωσε το θέμα και παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. παρέχουν εξαρτημένη εργασία, έτσι ώστε να μπορούν οι συμβάσεις τους να αναγνωριστούν ως μία ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τελικά, η Ολομέλεια αποφάνθηκε αρνητικά για τους εκπαιδευτικούς των Τ.Ε.Ι.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το