Τοπικά

Καθηγητές σχολείων του Βόλου σε ρόλο μαθητών… Εκπαιδεύτηκαν στις Πρώτες Βοήθειες

Στην παροχή πρώτων βοηθειών εκπαιδεύτηκαν σήμερα 30 καθηγητές του Βόλου, κατά τη διάρκεια τρίωρου σεμιναρίου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνέχεια της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση κρίσεων που ξεκίνησε πέρυσι με σεμινάριο για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στα σχολεία.

Στο σημερινό σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ και Ειδικής Αγωγής, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η εκπαίδευση καθηγητών από τα Γυμνάσια. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν πιστοποίηση και θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε περιστατικά κρίσης στο σχολικό περιβάλλον για την παροχή πρώτων βοηθειών ή πυρασφάλειας.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη υπογράμμισε πως «η διαχείριση των εκτάκτων αναγκών στο σχολικό περιβάλλον και η παρέμβαση στην κρίση, δεν νοείται μόνο με τη μορφή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και υπό τη μορφή μιας σειράς άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων». Όπως είπε, ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου υλοποιείται με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Πιο συχνά τα περιστατικά στο Γυμνάσιο»

Η κ. Αγγελική Αδραχτά διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου και είναι εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό περίπου 25 χρόνια. Δήλωσε πως θεωρεί ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής καθώς οι ανάγκες είναι πάρα πολλές στα σχολεία.

«Το βλέπουμε και μέσα στην τάξη πως τα παιδιά έχουν πολλές ανάγκες. Πρέπει να δίνουμε το παρόν σε κάθε ανάγκη που υπάρχει. Δεν παίζουμε σε καμία περίπτωση τον ρόλο του γιατρού» είπε η κ. Αδραχτά και πρόσθεσε πως η γνώση βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν τα περιστατικά, ενώ σημείωσε ότι είναι πιο συχνά τα περιστατικά στο Γυμνάσιο, όπου τα παιδιά είναι πιο ζωηρά.

«Συχνές στην εφηβεία οι λιποθυμικές τάσεις»

Η Mαρία Μοντεσάτου, νοσηλεύτρια -εκπαιδεύτρια στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Βόλο, χαρακτήρισε σημαντικό το σεμινάριο καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον σχολικό χώρο και στην προσωπική τους ζωή.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και στη σχολική αίθουσα και θα επικεντρωθούμε στα προβλήματα των εφήβων, όπως λιποθυμικές καταστάσεις, τραυματισμοί, πνιγμονή, επιληπτικές κρίσεις που είναι συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια, και ορθοπεδικά περιστατικά.

Σημείωσε πως είναι συχνές στην εφηβεία οι λιποθυμικές τάσεις λόγω δίαιτας των παιδιών ή επειδή τα παιδιά δεν προσέχουν τη διατροφή τους, εξαντλούνται λόγω άγχους ή διαβάσματος.

Για τις επιληπτικές κρίσεις σημείωσε πως υπάρχουν αναφορές από τον σχολικό χώρο και είναι αυξημένα τα περιστατικά. Ειδικότερα, η κ. Μοντεσάτου ανέφερε πως στις επιληπτικές κρίσεις συνηγορούν πολλοί παράγοντες, ψυχολογικοί και κληρονομικοί.

 

Απαιτείται εκπαίδευση ακόμη και για την κλήση του ΕΚΑΒ

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια- εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Κλυτία Γιαλαμά δήλωσε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι καθημερινά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μέσα στο σχολείο.

«Θεωρώ ότι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι από τη Σχολή τους. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εκπαίδευση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Και εμείς γονείς είμαστε και θέλουμε να ξέρουμε πως αν συμβεί κάτι, θα δοθούν οι πρώτες βοήθειες στα παιδιά.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν προγράμματα για τις Πρώτες Βοήθειες, που επαναλαμβάνονται κάθε τρία χρόνια, καθώς αλλάζει η ιατρική και εξελίσσεται.

«Οι Πρώτες Βοήθειες γίνονται στον χώρο του ατυχήματος, δεν είναι θεραπεία και μετά ακολουθεί η κλήση στο ΕΚΑΒ. Ακόμα και το να καλέσουμε σωστά το ΕΚΑΒ ή να προσεγγίσουμε σωστά το άτομα, χρειάζεται εκπαίδευση» δήλωσε η κ.Γιαλαμά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το