Τοπικά

Κάθετη πτώση στις πωλήσεις φρούτων εποχής – Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Πηλίου “Θ”

frouta

Κάθετη πτώση, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζουν φέτος τις γιορτές οι πωλήσεις φρούτων εποχής από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου στις λαϊκές αγορές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Η ζήτηση των προϊόντων μειώθηκε πλέον στο ελάχιστο, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη και προτεραιότητά τους αποτελούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς την Εφορία, η πληρωμή τελών κυκλοφορίας και η αποπληρωμή δόσεων για δάνεια.

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί φρούτων εποχής και κυρίως μήλων από το Πήλιο, οι οποίοι προσδοκούσαν σε αύξηση του αγροτικού τους εισοδήματος από την πώληση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας την περίοδο των γιορτών, σε τιμές ελκυστικές για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η πτώση στις πωλήσεις φρούτων εποχής στις λαϊκές αγορές είναι κάθετη φέτος τις γιορτές, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον την αγοραστική δύναμη προκειμένου να προμηθεύονται φρούτα για το γιορτινό τραπέζι.
Ενδεικτική της υφιστάμενης κατάστασης είναι η περίπτωση παραγωγού από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, ο οποίος από τις 6 το πρωί μέχρι και τη μία μετά το μεσημέρι σε λαϊκή αγορά του Βόλου πούλησε μόλις πέντε κιλά μήλα.
Από συνεταιριστές και παραγωγούς προκύπτει ότι στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων οι προτεραιότητες των καταναλωτών άλλαξαν και τα φρούτα εποχής δεν βρίσκονται πλέον στις πρώτες προτιμήσεις τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Μέχρι και πέρυσι τις γιορτές η διάθεση φρούτων εποχής από τους ίδιους τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές κινούνταν σε επίπεδα ικανοποιητικά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, με τους καταναλωτές να επιλέγουν να διαθέσουν τα ελάχιστα χρήματα για άλλα τρόφιμα στο γιορτινό τραπέζι.
Φέτος, ωστόσο, οι ίδιοι παραγωγοί διαπιστώνουν από την καθημερινή τους επαφή με τον κόσμο στις λαϊκές αγορές ότι προτεραιότητα για την πλειονότητα των καταναλωτών αποτελεί η αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς την Εφορία, η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η εξόφληση τμηματικά δανείων.
«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει φέτος τις γιορτές» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «με την κάθετη πτώση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, των πωλήσεων φρούτων εποχής από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Παρά τις προσιτές τιμές, τα φρούτα εποχής και κυρίως τα μήλα δεν πωλούνται, καθώς δεν προκύπτει ούτε η ελάχιστη ζήτηση από τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγός από το Πήλιο βρέθηκε από τις 6 το πρωί μέχρι και τη μία μετά το μεσημέρι σε λαϊκή αγορά του Βόλου και πούλησε μόλις πέντε κιλά μήλα. Ο κόσμος πλέον δεν διαθέτει τα ελάχιστα χρήματα που έχει για την αγορά άλλων τροφίμων, εκτός των φρούτων. Τα διαθέτει για να πληρώσει την Εφορία, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τις λοιπές φορολογικές του υποχρεώσεις και τα δάνεια. Το πλήγμα για τους παραγωγούς φέτος τις γιορτές είναι καίριο, καθώς τα φρούτα εποχής δεν πωλούνται πλέον ούτε στις λαϊκές αγορές» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το