Ελλάδα

Κάθειρξη 17 χρόνια σε χρηματιστηριακό σύμβουλο για την απάτη με τους ελβετικούς λογαριασμούς

Με την επιβολή κάθειρξης 17 ετών στον βασικό κατηγορούμενο και φυλάκισης 3 ετών στους δύο συνεργούς του,μεταξύ των οποίων και πρώην στέλεχος της τράπεζας Julius Bär Ζυρίχης, έπεσε η αυλαία της δίκης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της απάτης σε βάρος καταθετών που θέλησαν να ανοίξουν λογαριασμό στην Ελβετία.
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του και αντίστοιχη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, καταδίκασε τον Θωμά Καρύδα, χρηματιστηριακό σύμβουλο και βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τράπεζας στην Ελλάδα, σε κάθειρξη 17 ετών. Καταδικαστικό ήταν επίσης το δικαστήριο και στο πρόσωπο του Ελβετού υπηκόου Manuel Sovilla διευθυντή της τράπεζας και υπευθύνου για τους Έλληνες πελάτες σε φυλάκιση 3 ετών.
Ποινή 3 ετούς φυλάκισης επέβαλε και στην σύζυγο του πρώτου κατηγορούμενου.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον των αρχών πριν από δέκα χρόνια, όταν οι καταθέτες ζητούσαν τα χρήματά τους από τους ελβετικούς λογαριασμούς που “είχαν”, οπότε διαπίστωναν ότι δεν διέθεταν κανέναν λογαριασμό στην επίμαχη τράπεζα και ότι όλα τα παραστατικά που τους είχε δώσει ο βασικός κατηγορούμενος ήταν πλαστά.
Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη ,ο οποίος εκτίει ήδη ποινή και για άλλη υπόθεση απάτης, εμφανιζόταν στην Αθήνα από το 2005 ως επίσημος αντιπρόσωπος της Julius Bär στην Ελλάδα ενώ στην πραγματικότητα η σύμβασή του με την τράπεζα προέβλεπε μόνο τη προσέλκυση νέων πελατών, έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με την κατηγορία, με την βοήθεια του Ελβετού συνεργού του που τότε ήταν τότε υπεύθυνος για τους Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας, έπειθαν τους ενδιαφερόμενους καταθέτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο κατάστημα της Ζυρίχης με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων. Τα θύματα κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς του Καρύδα, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στη Julius Bär.
Πρωτόδικα, ο Καρύδας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ το στέλεχος της ελβετικής Τράπεζας Julius Bär, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλακισης 4 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απάτη.

Πηγή:  iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το