Τοπικά

Κάθειρξη 15 ετών στον 67χρονο για τη δολοφονία Κοντούλη

 

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, ο 67χρονος επιχειρηματίας από την περιοχή του Αλμυρού, για τη δολοφονία της Εριέττας (Μαριέτας) Κοντούλη.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία 4 προς 3 (μειοψήφησαν τρεις ένορκοι) σε πρόσκαιρη κάθειρξη 15 ετών, ενώ και πάλι κατά πλειοψηφία, 5-2 αυτή τη φορά (μειοψήφισε η πρόεδρος και μια δικαστής) αποφασίστηκε η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, μέχρι η υπόθεση να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Έτσι μετά την άσκηση έφεσης, αφέθηκε ελεύθερος.
Ο 67χρονος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η εισαγγελέας στην πρότασή της ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος, καθώς όπως είπε επρόκειτο για πράξη που τελέστηκε με βεβαιότητα, ήταν προμελετημένη και ο 67χρονος βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όταν τη διέπραξε. Όπως ανέφερε σκοπός της δολοφονίας της άτυχης μπαλαρίνας ήταν η πολύ καλή περιουσιακή της κατάσταση με στόχο να οικειοποιηθεί τα χρήματά της. Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία 4-3 ότι ήταν ένοχος για το έγκλημα, μετά από πολύωρη διάσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και συγκεκριμένα από τις 11.50 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.
Επί της ποινής η εισαγγελέας πρότεινε τα ισόβια δεσμά, ωστόσο, και πάλι κατά πλειοψηφία 4-3 τού επιβλήθηκε πρόσκαιρη κάθειρξη 15 ετών, ενώ στη συνέχεια μετά από δίωρη διάσκεψη, με το ρολόι να δείχνει 7 το απόγευμα, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής της ποινής κατά πλειοψηφία 5-2. Παράλληλα η εισαγγελέας στην πρότασή της κινήθηκε στο πλαίσιο του να μην υπάρξει αναστολή και ο 67χρονος να οδηγηθεί στη φυλακή. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 67χρονος θα καθίσει σε περίπου έναν χρόνο στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ενώ σε περίπτωση που κριθεί ένοχος και καταδικαστεί, υπάρχει ενδεχόμενο να εκτίσει την επιβαλλόμενη ποινή.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους νομικούς κύκλους, ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας Κοντούλη, κρίθηκε με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, ο οποίος προέβλεπε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, τη δυνατότητα επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης. Στον αντίποδα αυτός που ισχύει πλέον είναι αυστηρότερος σε τέτοιες περιπτώσεις, προβλέποντας υποχρεωτικά μόνο τα ισόβια.

«Ψέματα τα όσα του καταλόγισαν»
Στην απολογία του ο 67χρονος ισχυρίστηκε ότι όλα όσα του επέρριψαν πρώην συνεργάτες του στη διαχείριση της περιουσίας της αγνοούμενης, για τον φόνο και την εξαφάνιση του πτώματος της 70χρονης, ήταν ψεύδη. Υποστήριξε ότι όλοι όσοι πλησίαζαν την αγνοούμενη μπαλαρίνα, το έκαναν, γιατί ήθελαν να καρπωθούν μέρος της ακίνητης περιουσίας της. Ακόμη φέρεται να είπε, ότι η αξία των ακινήτων της 70χρονης ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή που παρουσιάζονταν στα συμβόλαια, ενώ ανέφερε πως δεν είχε ανάγκη την περιουσία της, καθώς ο ίδιος έχει μεγάλη προσωπική περιουσία. Τονίζεται ότι η υπόθεση της ανθρωποκτονίας είναι ξεχωριστή στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, καθώς δεν υφίσταται πτώμα. Η 70χρονη μπαλαρίνα αγνοείται από το 2002, ενώ μεγάλο μέρος της περιουσίας της εκποιήθηκε.
Αναφορικά με το ότι ανέφερε στην κατάθεσή του στις αρχές πώς είχε συναντήσει την αγνοούμενη το 2007 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ενώ είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της το 2002 και στην ερώτηση της προέδρου γιατί δεν πήρε την 70χρονη να τη μεταφέρει στην Αστυνομία, απάντησε ότι «αν ήξερα ότι θα βρισκόμουν στη θέση του κατηγορουμένου, θα την έβαζα στο πορτ παγκάζ και θα την πήγαινα ζωντανή».
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, με βούλευμά του για την παραπομπή σε δίκη του επιχειρηματία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάπολης Αλμυρού Μαγνησίας, σε μη επακριβώς προσδιορισθέν χρονικό σημείο, πάντως εντός του χρονικού διαστήματος από αρχές Οκτωβρίου 2002 και εφεξής, ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσε άλλον. Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, ενεργώντας με άμεσο δόλο και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσε την Ιωάννα-Μαρία-Εριέττα Κοντούλη και ακολούθως απέκρυψε επιμελώς το πτώμα της, σε άγνωστο σημείο, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να συγκαλύψει την εγκληματική πράξη του».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για…

11 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη – Αθωώθηκε ο γιατρός

Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το…

11 Μαρτίου 2024

Ομοφοβικό ρεσιτάλ στην Κέρκυρα: Έκαψαν ομοίωμα του Κασσελάκη σε καρναβάλι

Δεν έχουν τέλος τα ομοφοβικά περιστατικά στη χώρα μας. Μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τις…

11 Μαρτίου 2024