Τοπικά

Κάθε μέρα και ένας ανήλικος παραβάτης…

Καθημερινά ένας τουλάχιστον ανήλικος επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, που φθάνει μέχρι και τη διάπραξη αδικήματος στη Μαγνησία, με τη διακοπή φοίτησης στο σχολείο να αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Κατά το 2016 συνολικά 515 ανήλικοι όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, Έλληνες και αλλοδαποί, πέρασαν από τα δικαστήρια ανηλίκων Βόλου.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Βόλου συνάγεται ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν έχει χρώμα αλλοδαπών, αφού στην πρώτη θέση ανά υπηκοότητα έρχονται οι Έλληνες και οι Έλληνες ρομά, ενώ λιγότεροι κατά πολύ είναι οι ανήλικοι αλβανικής καταγωγής, που καταγράφηκαν ως παραβάτες. Επίσης συντριπτικά οι παραβάτες ανήλικοι είναι αγόρια και ελάχιστα κορίτσια.

Πάντως η αυξημένη παραβατικότητα στη Μαγνησία σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη και λειτουργία στη Ν. Ιωνία του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου (ΙΑΑΑΣΕΒ), καθώς όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών κ. Σταυρούλα Κορόνα, είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και έτσι είναι επιβαρυμένα τα δικαστήρια ανηλίκων Βόλου σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα στη χώρα. Δεν είναι δηλαδή ντόπια η παραβατικότητα των ανηλίκων που καταγράφεται, αλλά καθώς έρχονται παιδιά απ’ όλα τα δικαστήρια ανηλίκων της χώρας, επιβαρύνεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και η Αστυνομία και το Πρωτοδικείο.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Βόλου το 2016 απασχόλησαν το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου 506 ανήλικοι για παραβατική συμπεριφορά, από τους οποίους 493 αγόρια και 13 κορίτσια. Από τους εν λόγω ανηλίκους 305 ήταν πρωτοείσακτοι, 187 ήταν εισαχθέντες στο Μονομελές για δεύτερο αδίκημα και παραπάνω, 7 αποκλειστικά με διάταξη από τον Ανακριτή ή παραγγελία από Εισαγγελέα, ενώ 7 παραπέμφθηκαν από άλλες υπηρεσίες.
Ανά ηλικία οι κατηγορούμενοι ανήλικοι στο Μονομελές ήταν 8-13 ετών 10 άτομα, 13 ως 15 ετών 95 άτομα και 15 ως 18 ετών 401 άτομα. Στις μικρότερες ηλικίες η παραβατικότητα αφορά κυρίως επαιτεία.

Ανά μορφωτικό επίπεδο στο Μονομελές γνώση γραφής και ανάγνωσης είχαν 95 ανήλικοι, μαθητές Δημοτικού ήταν 3, μαθητές Γυμνασίου 68, μαθητές Λυκείου 81, σπουδαστές ΙΕΚ ή σχολών Μαθητείας 22, αγράμματοι 40, είχαν διακόψει την φοίτηση στο σχολείο 79, φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ ήταν 20, σε άλλο ειδικό σχολείο, όπως στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, φοιτούσαν 90, ενώ με άγνωστο μορφωτικό επίπεδο καταγράφηκαν 8.

Αναφορικά με την εθνικότητα των παραβατών ανηλίκων στο Μονομελές κατά το 2016 238 ήταν Έλληνες, 10 παλλινοστούντες, 176 Έλληνες ρομά, 52 Αλβανοί, 7 Ρουμάνοι, ένας Βούλγαρος, ένας Πακιστανός, δύο από το Μπαγκλαντές, 5 Ρώσοι ένας Τυνήσιος, ένας από το Κονγκό, δύο Αυστριακοί, ένας Πολωνός, ένας Γερμανός και ένας Ουκρανός.
Αναφορικά με την καταγραφή των ανηλίκων σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, επίπληξη έγινε σε 410 περιπτώσεις, υπεύθυνη επιμέλεια γονέων σε μία, επιμέλεια της Υπηρεσίας Επιμελητών σε 18, επιμέλεια προστατευτικών εταιριών και ιδρυμάτων σε μία, συνδιαλλαγή δράστη και θύματος σε μία, κοινωφελής εργασία σε μία, παρακολούθηση κοινωνικών, ψυχολογικών και άλλων προγραμμάτων σε 4, εντατική επιμέλεια και επιτήρηση υπηρεσίας επιμελητών σε 15, ποινικός σωφρονισμός σε δύο, φυλάκιση σε δύο, υπό όρους απόλυση σε μία, αναρμόδιο κρίθηκε το δικαστήριο σε μία, αθωωτικές ήταν 43 αποφάσεις, αναβολές δόθηκαν σε 71, έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη σε 27, κηρύχθηκε το ακαταλόγιστο (άρθρο 126 του Ποινικού Κώδικα) σε 11, απαράδεκτες κρίθηκαν 24 κλητεύσεις, παραγράφηκαν 17 υποθέσεις (Ν. 4411/2016), ενώ διορθώθηκαν και τρεις δικαστικές αποφάσεις, συνολικά 654 αποφάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε απόφαση για επιμέλεια ανάδοχης οικογένειας, γεγονός που δείχνει ότι ο θεσμός στη Μαγνησία δεν λειτουργεί.

Ανά αδίκημα η καταγραφή των ανηλίκων στο Μονομελές το 2016 ήταν:
-ΚΟΚ και συναφείς παραβάσεις 133.
-Κλοπή 61.
-Επικίνδυνη σωματική βλάβη 5.
-Ναρκωτικά προς ιδία χρήση 18.
-Απλή σωματική βλάβη 10.
-Φθορά ξένης περιουσίας 8.
-Λοιπά αδικήματα 12.
-Παραβίαση περιορισμού διαμονής 389, που αφορά στους ανήλικους του ΙΑΑΑΣΕΒ.
-Επαιτεία 3.
-Ληστείες 2.
-Εξύβριση ένας.
-Απόπειρα εμπρησμού ένας.
-Άσκηση υπαίθριου εμπορίου ένας.
-Άρση αναμ. μέτρου δύο, συνολικά 647.

Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων
Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου κατά το 2016 παραπέμφθηκαν 9 άτομα, όλα αγόρια. Απ’ αυτά πέντε ήταν πρωτοείσακτοι και τέσσερις εισαχθέντες για δεύτερο αδίκημα και παραπάνω. Ανά ηλικία όλοι ήταν 15 μέχρι 18 ετών.
Ανά μορφωτικό επίπεδο τρεις ήταν μαθητές Γυμνασίου, δύο είχαν διακόψει την φοίτηση στο σχολείο και τέσσερις ανήκαν στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο του ΙΑΑΑΣΕ.
Αναφορικά με την εθνικότητα δύο ήταν Έλληνες, έξι Έλληνες ρομά και ένας Αλβανός.
Αναφορικά με την καταγραφή των ανηλίκων σύμφωνα με την δικαστική απόφαση σε μία υπόθεση έγινε επίπληξη, σε δύο επιβλήθηκε επιμέλεια Υπηρεσίας Επιμελητών, σε μία κοινωφελής εργασία, σε μία παρακολούθηση κοινωνικών, ψυχολογικών και άλλων προγραμμάτων, σε μία εντατική επιμέλεια και επιτήρηση Υπηρεσίας Επιμελητών, σε δύο το Δικαστήριο κρίθηκε αναρμόδιο, μία απόφαση ήταν αθωωτική, σε τρεις δόθηκε αναβολή και μία ήταν απαράδεκτη η κλήτευση. Σύνολο 13.
Τέλος αναφορικά με την καταγραφή των ανηλίκων ανά αδίκημα στο Τριμελές κατά το 2016 ένας παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ένας για βιασμό (άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα) και επτά για απόπειρα ληστείας και ληστεία (άρθρο 380 του Π.Κ.).
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Βόλου το 2016 σε δύο περιπτώσεις αποφασίστηκε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το