Τοπικά

Κάθε μέρα από την Ανάβρα στον Αλμυρό για μάθημα

Καθημερινά μετακινείται από την Ανάβρα προς τον Αλμυρό για να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ Αλμυρού παρακολουθώντας τον τομέα της γεωπονίας. Παιδί αγροτικής οικογένειας έχει ως στόχο να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και να μείνει στον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά πολύ.
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης του ΕΠΑΛ Αλμυρού Μαρία Ράντζα έχει μάθει από μικρή να αντέχει στο εντατικό και δύσκολο πρόγραμμα. Όπως πολλά άλλα παιδιά της Ανάβρας, ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί για να μεταβεί με λεωφορείο στον Αλμυρό διανύοντας μια απόσταση που ξεπερνά τη μια ώρα.
Αλλά και το Σαββατοκύριακο δεν ξεκουράζεται. Ξυπνά επίσης στις 6 το πρωί και ακολουθεί τον πατέρα της στα ζωντανά, καθώς η οικογένεια διατηρεί μοσχάρια και γουρούνια, ενώ επιστρέφει σπίτι αρκετές ώρες μετά.
«Πηγαινοέρχομαι καθημερινά από την Ανάβρα στον Αλμυρό για να φοιτήσω στο ΕΠΑΛ» μας τόνισε και συμπλήρωσε πως είναι μια κουραστική διαδικασία, αλλά τα μαθήματα και η γνώση την γεμίζουν.


Η μαθήτρια μπορεί να μην έχει τις απολαύσεις μιας έφηβης στην πόλη, αυτό, όμως δεν την πειράζει, δεν την ενοχλεί. Νιώθει πολύ όμορφα στον τόπο της την Ανάβρα και η κοινωνικοποίηση αντλείται μέσα από την παρέα που κάνουν οι νέοι του χωριού.
«Γεννήθηκα στην Ανάβρα και αγαπώ τον τόπο μου. Έχει το πλεονέκτημα πως μπορείς να εργαστείς ως κτηνοτρόφος και αυτό μου αρέσει. Το μειονέκτημα είναι οι δυσκολίες στη μετακίνηση τον χειμώνα, αν και παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι».
Η Ανάβρα στα χρόνια του Καποδίστρια θεωρήθηκε χωριό πρότυπο με την ανάπτυξή της, τη μηδενική ανεργία, τη συγκράτηση του νεανικού πληθυσμού στο χωριό.
«Στο ΕΠΑΛ Αλμυρού έχω επιλέξει τον τομέα της γεωπονίας, γιατί θέλω να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου που είναι κτηνοτρόφος. Η οικογένειά μου διατηρεί μοσχάρια και γουρούνια και πιστεύω ότι από τον κτηνοτροφικό τομέα υπάρχουν προοπτικές. Ξυπνώ τα Σαββατοκύριακα στις 6 το πρωί για να βρούμε τα ζώα στο δάσος και συνεχίζουμε όλη την ημέρα δουλεύοντας πάνω από οκτώ ώρες». Όσο για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στη ζωή των χωριών, ανέφερε πως «θεωρώ ότι οι κάτοικοι στην Ανάβρα είναι ευχαριστημένοι από την κτηνοτροφία και νομίζω πως η Ανάβρα είναι μια περιοχή που δεν περνά την κρίση, που βλέπουμε σε άλλα χωριά και πόλεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το