Τοπικά

Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος γίνεται σκλάβος – Διαβαλκανική συνάντηση στον Βόλο για το trafficking

Ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται γοργά υποβοηθούμενο και από το διαδίκτυο, αποτελεί στη σημερινή εποχή το trafficking, ή διαφορετικά η εμπορία ανθρώπων, όπως τονίστηκε στη χθεσινή έναρξη των διήμερων εργασιών της διαβαλκανικής συνάντησης που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο. Είναι ενδεικτικό πως κάθε 30 δευτερόλεπτα και ένας άνθρωπος γίνεται σκλάβος στον πλανήτη.

Tη συνάντηση με θέμα «Εμπορία ανθρώπων-trafficking, η σύγχρονη μορφή δουλείας» διοργανώνουν η Οργάνωση Α21, η Αgape Hellas και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος και του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σκοπός είναι η πληροφόρηση σχετικά με το trafficking, που αποτελεί μία σύγχρονη μορφή δουλείας στον 21o αιώνα. Σημειώνεται ότι το 2018, η οργάνωση Α21 κατάφερε να σώσει 48 θύματα trafficking, εκ των οποίων τα 6 ήταν άτομα υψηλού κινδύνου. Τη συνάντηση παρακολουθούν και 20 εκπρόσωποι Μητροπόλεων.
O Εθνικός Εισηγητής, επικεφαλής του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ηρακλής Μοσκώφ τόνισε χθες πως «το trafficking εξελίσσεται γοργά, γιατί αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν μείνουμε μόνο στη λογική της δίωξης ενός κοινού εγκλήματος από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το μυστικό της επιτυχίας του trafficking είναι ότι αποτελεί και ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες που αγγίζει τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανοχή μας σε αυτό φαινόμενο. Τα θύματα είναι δίπλα μας, τα συναντούμε στους δρόμους, στα χωράφια, στα στούντιο. Διεθνώς υπάρχουν 27.000.000 σκλάβοι. Συνεπώς απαιτείται μια νέα αντίληψη σε επίπεδο κοινωνίας, πολιτικών και κοινωνικών ταγών».

Κεντρικός ομιλητής χθες ήταν ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, πρόεδρος του Cyber Security International Institute κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης που ανέφερε πως «το φαινόμενο του trafficking απασχολεί τις αρχές σε κεντρικό επίπεδο, όχι όμως και τον λαό. Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος γίνεται σκλάβος και αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση. Με ευχολόγια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να πιάσουμε το θέμα από την αρχή. Κάποιοι εμπορεύονται ανθρώπους ακόμη και χωριά. Δυστυχώς υπάρχει πεδίο λαμπρό για τους εμπόρους».
Αναφερόμενος στο διαδίκτυο τόνισε πως «ανεξέλεγκτα κάποιος μπορεί να κάνει εμπορία ανθρώπων. Υπάρχει το σκοτεινό διαδίκτυο που γίνονται όλες οι κινήσεις των ανθρώπων που εμπορεύονται συνανθρώπους τους. Βέβαια υπάρχει και το φανερό διαδίκτυο, όπου επίσης υπάρχει trafficking. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος τι είναι το trafficking».
Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Βασίλης Μαρκογιαννάκης που τόνισε τον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το