Πολιτισμός

Καθαρισμός και καταγραφή σκουπιδιών στα Πευκάκια από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Δεύτερη φορά που η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου καθάρισε χθες την παραλία Πευκακίων στο ύψος του Μπούρτζι. Η συγκεκριμένη παραλία έχει υιοθετηθεί, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία» της WWF. Τα σκουπίδια καταμετρήθηκαν και θα αποσταλούν στη WWF, μια διαδικασία που γίνεται 4 φορές σε έναν χρόνο.

Ο αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου κ. Ιωάννης Σκοτεινιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που «τρέχει» η WWF, για την υιοθέτηση μιας παραλίας.
«Είναι η δεύτερη φορά που καθαρίσαμε την παραλία και προχωρήσαμε στην καταγραφή των σκουπιδιών που εκβράζει η θάλασσα. Η δράση γίνεται 4 φορές μέσα σε έναν χρόνο και την πρώτη φορά πριν 3 μήνες μαζέψαμε 100 κιλά σκουπίδια, καταγράφοντάς τα και στέλνοντας τη λίστα στη WWF, ένα πρόγραμμα που θα τρέξει για δύο χρόνια» επισήμανε.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου παίρνει μέρος ενεργά στο πρόγραμμα, υιοθετώντας την παραλία Πευκακίων, δίπλα από την είσοδο στο Μπούρτζι, όπου τοποθετήθηκαν πινακίδες για να φαίνεται ότι είναι υιοθετημένη παραλία. «Έχει οροθετηθεί η περιοχή και έχει σταλεί στη WWF» σημείωσε.
Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων, που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών.
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε τις παραλίες μας να τις προσέχουμε» ανέφερε ο κ. Ι. Σκοτεινιώτης, προσθέτοντας πως «πρέπει να σταλεί κι ένα μήνυμα προς τους ταξιδιώτες της θάλασσας, διότι μιλάμε για απορρίμματα που εκβράζει η θάλασσα, τα οποία ως γνωστό αργούν να αλλοιωθούν, εκτός ότι είναι η αιτία για θανάτους ψαριών, γλάρων, οργανισμών κ.λπ.».
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί περίπου 60 παραλίες από φορείς και συνεχώς αυξάνονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το