Οικονομία

Καθ’ οδόν τα κατασχετήρια και για χρέη πάνω από 500 €

eforia
Μαζική αποστολή κατασχετηρίων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ετοιμάζει η Εφορία, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των οφειλετών.

Μετά την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στα 87,5 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στους εφόρους να ξεκινήσουν άμεσα το «κυνήγι» στους φορολογουμένους και στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.
Τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ έχουν πάρει «φωτιά» και ετοιμάζονται να λάβουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ξεκινήσουν τις μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων κατάσχεσης σε βάρος των οφειλετών. Στο «στόχαστρό» τους μπαίνουν όχι μόνο οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου αλλά και οι φορολογούμενοι που χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών.

«Φούσκωσαν»
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγάλες Εφορίες θα στέλνουν σε καθημερινή βάση 40-50 ειδοποιητήρια κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων στους οφειλέτες. Με την κίνηση αυτή, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι οφειλέτες θα πιεστούν και θα προχωρήσουν στην εξόφληση ή στη ρύθμιση των οφειλών τους.
Απλήρωτους φόρους ύψους 3,22 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 οι φορολογούμενοι, ενώ συνολικά (μαζί με τις παλαιότερες οφειλές) τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στα 55,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε διάστημα τριών χρόνων τα χρέη των φορολογουμένων «φούσκωσαν» κατά 32 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αντιστοιχεί στους πρόσθετους φόρους που επιβλήθηκαν.

Παλιά και νέα «φέσια»
Ειδικότερα, τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,855 δισ. ευρώ. Από αυτά:
• Τα 8,065 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
• Τα 12,37 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις και δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το Δημόσιο.
• Τα 63,262 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
• Περίπου 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από μαϊμού εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.
Επίσης, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2016, ανέρχονται στα 3,22 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ ενώ διαγράφηκαν 305 εκατ. ευρώ.
Tέλος, από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εισπράχθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο 445 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 11 εκατ. ευρώ.

Χρωστούν πάνω από 150.000€ – Μαύρες λίστες με τα «βαριά» ονόματα
Το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η σχετική λίστα καταρτίζεται και αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ (www.publicrevenue.gr) μέχρι το τέλος Μαΐου.
Τις επόμενες ημέρες όλοι οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω ενημερωτικού e-mail ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.
Πιο συγκεκριμένα, με το e-mail θα ενημερωθούν για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.
Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.
Στο πλαίσιο πάντως αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ετοιμάζονται να επαναφέρουν το μέτρο της ανά τρίμηνο δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων των ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου.
Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.
Οι συγκεκριμένες λίστες θα περιλαμβάνουν:
• Για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
• Για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ανήλικους οφειλέτες, για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει ότι θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς τον ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.
Στις νέες πάντως λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφασης, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το