Κόσμος

Κατέβηκαν και οι ταμπέλες από το κτίριο της Κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία

Λίγες μόλις ώρες πριν η Αθήνα στείλει την ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια, ενημερώνοντας πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απομακρύνθηκαν τα γράμματα από την πρόσοψη του κτιρίου της κυβέρνησης που σχημάτιζαν τo προηγούμενο συνταγματικό της όνομα. Από το πρωί της Δευτέρας το κτίριο που δεσπόζει στην οδό Iliden στο νούμερο 2 ξεκίνησαν αλλαγές στις ταμπέλες όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ο Ζόραν Ζάεφ ένα συμβολικό μήνυμα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό κτίριο δεν πέρασαν απαρατήρητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς χρήστες να διακωμωδούν την διαδικασία, υπενθυμίζοντας πόσες φορές άλλαξε το όνομα τα τελευταία σαράντα χρόνια (Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κ.α.).
«Η ζωή κυλά κανονικά σήμερα στα Σκόπια. Δεν υπάρχουν ούτε διαδηλώσεις, ούτε αρκετές αντιδράσεις. Όπως και στο δημοψήφισμα η κοινωνία ήταν διχασμένη, άλλοι συμφωνούσαν και άλλοι διαφωνούσαν με την Συμφωνία των Πρεσπών έτσι και σήμερα άλλοι δείχνουν ενθουσιασμένοι και άλλοι αρκετά προβληματισμένοι» είπε στο ethnos.gr ο δημοσιογράφος τους Alsat TV Μπόγιαν Στογιανόφσκι.

Η συνταγματική αλλαγή του ονόματος αναμένεται να φέρει αλλαγές και στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη συζητείται αν θα ονομάζεται Ένωση Σοσιαλδημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) ή απλά Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDU). Μετά τη ρηματική διακοίνωση η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών. Μέχρι στιγμής, το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει κυρωθεί από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ και η Αλβανία αναμένεται να πράξει το ίδιο κατά τη διάρκεια τη μέρας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το