Τοπικά

«Κατεβασμένα ρολά» στον τουρισμό, την εστίαση και τον αθλητισμό –  Σε τι ελπίζουν επαγγελματίες και υπάλληλοι

Κατακόρυφη πτώση τζίρου, έλλειψη πελατείας και αβεβαιότητα. Ο κορωνοϊός έχει στερήσει τη δουλειά σε χιλιάδες επαγγελματίες και υπαλλήλους στη Μαγνησία που περιμένουν να αλλάξει η εικόνα το επόμενο διάστημα. Στη «Θ» μιλούν τρεις επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και του αθλητισμού που μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους τον τελευταίο χρόνο, τους φόβους, αλλά και την ελπίδα που διαφαίνεται.
Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά από τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ πέρσι είχε ανασταλεί η λειτουργία τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. «Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι ουσιαστικά νεκροί μήνες για εμάς. Ουσιαστικά μας άνοιξαν, αλλά δεν υπήρχε δουλειά. Επίσης οι πελάτες που είχαν πρόγραμμα μακράς διάρκειας, δεν το έχασαν. Οπότε όσοι έρχονταν Ιούλιο και Αύγουστο, τα είχαμε προεισπράξει τα χρήματα. Είμαστε έναν χρόνο χωρίς ένα ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Μαγνησίας κ. Απόστολος Κοσμάς.

«Είμαστε ένας κλάδος που μας απαγορεύουν τα πάντα. Δεν μας δίνουν ούτε το δικαίωμα να γυμνάσουμε κάποιον σε εξωτερικό χώρο, ένας προς έναν. Μας θεωρούν έναν κλάδο που πρέπει να ανοίξει τελευταίος. Αυτό σημαίνει ότι αν μας ανοίξουν το καλοκαίρι και πάλι δεν θα έχουμε δουλειά» δήλωσε ο κ. Κοσμάς.
Σημειώνεται ότι τους λίγους μήνες που τα γυμναστήρια ήταν ανοιχτά, είχαν δοθεί αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία τους που τηρήθηκαν στο ακέραιο. Πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο ίδιος παραδέχθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς, ότι ο κλάδος έχει πληγεί σοβαρά και δεσμεύτηκε να συμπεριληφθεί στα επόμενα ΕΣΠΑ.
Τέλος, τόνισε ότι δυστυχώς έχουν εμφανιστεί φαινόμενα λειτουργίας παράνομων χώρων που επιχειρούν να γυμνάσουν, χωρίς, ωστόσο, να έχουν άδεια λειτουργίας.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βάσει του νόμου είναι ανοιχτά και μπορούν να λειτουργήσουν, ωστόσο, δεν έχουν πελατεία, καθώς τουρίστες δεν υπάρχουν και ισχύει ακόμη η απαγόρευση μετακίνησης από Νομό σε Νομό.
«H επόμενη ημέρα είναι αχαρτογράφητη. Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε. Οι κρατήσεις είναι στο μηδέν» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας κ. Θανάσης Σπύρου, για να προσθέσει: «Πέρσι, την ίδια εποχή, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων είχαν κρατήσεις που στη συνέχεια ακυρώθηκαν, λόγω του κορωνοϊού, ενώ φέτος ξεκινούν από μηδενική βάση».


Ο ίδιος επισήμανε πως «το κλίμα είναι χειρότερο από πέρσι. Το 2020 αρχίσαμε να δουλεύουμε δειλά-δειλά από τα μέσα Ιουλίου, ο Αύγουστος ήταν καλός μήνας και κάποιοι δούλεψαν και τον Σεπτέμβριο», συμπληρώνοντας πως η πλειοψηφία των τουριστών ήταν Έλληνες, ενώ σημείωσε ότι η πτώση στην κίνηση και κατ’ επέκταση και στον τζίρο έκλεισε στο 70% περίπου.

Φέτος, όπως είπε, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων περιμένουν να καλυτερεύσει η κατάσταση, παρόλο που δεν ξεκινάει καλά η σεζόν, λόγω των εμβολιασμών κατά του ιού.
«Είχαμε κατορθώσει να αναδείξουμε την περιοχή μας, τους προορισμούς Βόλος -Πήλιο άριστα από πλευράς προστασίας και τήρησης των μέτρων και αυτό μας κατοχυρώνει ως έναν καλό διεκδικητή για το μερίδιο της αγοράς του 2021» ανέφερε ο κ. Θανάσης Σπύρου.
Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ζητούν ρευστότητα για το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά και ένταξη των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου στα προγράμματα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι επιχειρήσεις του κλάδου δεν λειτούργησαν καθόλου για διάστημα πέντε ή δώδεκα μηνών.
«Τα χρέη που έχουν μαζευτεί θα είναι πρόβλημα όταν επαναλειτουργήσει η εστίαση. Υπάρχει ο φόβος το 30% των επιχειρήσεων να μην ανεβάσει καθόλου ρολά, ενώ μπορεί κάποιες να ανοίξουν και μετά από δύο ή τρεις μήνες να κλείσουν μόνες τους, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις» δήλωσε ο ίδιος.


Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, όπως ανέφερε, υπήρχαν μαγαζιά στην παραλία, αλλά και μικρά στο κέντρο της πόλης που κατέβασαν οριστικά ρολά. Με την επαναλειτουργία της εστίασης, θα υπάρχουν όμως πολλά καταστήματα που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Τους τελευταίους 12 μήνες τα μόνα έσοδα που έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης, είναι από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σταϊκούρα την περασμένη Τετάρτη, οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα «Ανάσα», την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και να εξεταστεί η περαιτέρω στήριξη των μαγαζιών που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, και περιμένουν το ΕΣΠΑ για την εστίαση που ανακοινώθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το