Τοπικά

Κατέρρευσε ιστορικό γεφύρι στην Τσαγκαράδα

Οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν χθες στην περιοχή της Τσαγκαράδας, ξερίζωσαν πλάτανο που έπεσε πάνω στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της περιοχής, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Το τοξωτό γεφύρι βρίσκεται στην αρχή του χωριού και από εκεί ξεκινά το φαράγγι του Μυλοποτάμου, είναι  το παλαιότερο και πιο γνωστό γεφύρι του Πηλίου, με ένα χαρακτηριστικό οξυκόρυφο τόξο, κατασκευασμένο το 18ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1728.

Ο τοπικός Πρόεδρος της Τσαγκαράδας Παναγιώτης Νάνος, επεσήμανε στην ΕΡΤ  πως πρέπει  να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτη αποκατάστασης του γεφυριού, που ενώνει το φαράγγι του Μυλοποτάμου και  βρίσκεται ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι. Από το σημείο αυτό  περνάει το μονοπάτι που ξεκινάει από τις Μηλιές , διασχίζει το βουνό, και καταλήγει  στην Τσαγκαράδα.

Το γεφύρι πριν την πτώση- καταστροφή του
Το τόξο είχε  άνοιγμα 12μ. και ύψος 6μ. ενώ το συνολικό μήκος του γεφυριού ήταν 18μ. Το ιστορικό γεφύρι ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής και σημείο τουριστικής αναφορά, με θέσεις θέασης και ξεκούρασης, μια υπέροχη στάση πριν το  κατηφορικό μονοπάτι ανάμεσα στο καστανόδασος και στο δάσος με πλατάνια.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου
Ερώτηση στην Βουλή και το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του μοναδικού πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Τσαγκαράδας που μετά τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα στη περιοχή καταστράφηκε, όταν ένας πλάτανος έπεσε πάνω του.

Η κα Παπανάτσιου αναφέρει ότι το γεφύρι, συνολικού μήκους 18 μέτρων, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τουριστική ατραξιόν, είχε σπάνια αρχιτεκτονική αξία με το τόξο να έχει άνοιγμα 12 μέτρα και ύψος 6 μέτρα. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα (1728) και γεφύρωνε το φαράγγι του Μυλοποτάμου που βρίσκεται ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι. Μάλιστα, για την αποκατάσταση των φθορών του γεφυριού, πριν το συμβάν της καταστροφής, υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, η βουλευτής ερωτά την κα Υπουργό αν θα προβεί και με ποιο χρονικό ορίζοντα στην αποκατάσταση του μοναδικού πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Τσαγκαράδας, θυμίζοντας το περιστατικό της κατάρρευσης της γέφυρας Αράχθου, Πλάκας στα Ιωάννινα, όπου τότε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, είχε προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της μεγαλύτερης μονότοξης γέφυρας των Βαλκανίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το