Τοπικά

Κατερίνα Παυλοπούλου: Σε εξέλιξη έρευνα για το bullying

Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Παυλοπούλου, η οποία διδάσκει στη δημόσια εκπαίδευση, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στο σχολικό bullying, ανέφερε ότι υπάρχει στη χώρα μας σε εξέλιξη έρευνα για τον εκφοβισμό στον εργασιακό χώρο.
H ίδια το 2015 είχε διοργανώσει σχετική ημερίδα εκπροσωπώντας τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων Εκπαιδευτικών. Τρία χρόνια αργότερα η κ. Παυλοπούλου επανέρχεται στο θέμα του εργασιακού bullying, δηλώνοντας πως έχουν αυξηθεί οι αδικαιολόγητες συμπεριφορές και είναι επιβεβλημένη η συνεργασία οργανισμών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Το bullying στη δουλειά ως φαινόμενο ενδημεί. Πλέον έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κόσμος που υποφέρει», σημείωσε και ανακοίνωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Όταν είχα συντονίσει την παρουσίαση το 2015, από τους βασικούς ομιλητές τότε η Νάνσυ Παπαλεξανδρή. Είναι ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι η μόνη στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη μία έρευνα πάνω στο φαινόμενο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον».

Αναλύοντας μάλιστα τα χαρακτηριστικά του bullying, τόνισε: «Κατά κανόνα μιλάμε για ψυχολογική βία. Από το να είναι κάποιος αγενής ή επιθετικός, να φωνάζει, ή να βρίζει, να κριτικάρει με το παραμικρό ή να κουτσομπολεύει, όλα αυτά είναι στοιχεία του bullying. Ή για παράδειγμα έχεις τον προϊστάμενο να σου κρατάει μούτρα, σα σε στοχοποιεί και να σε απομονώνει».
Η κ. Παυλοπούλου κρίνει αναγκαία την αφύπνιση του κοινού, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μένουμε απλοί θεατές στη ραγδαία εξέλιξη του προβλήματος: «Μιλάμε για μία κατάσταση που αποβαίνει σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας του εργαζόμενου, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο πιο επιθετικό. Εκδηλώνεται με πιο έντονο τρόπο. Όμως, τελειώνει και πιο γρήγορα, γιατί οι εργαζόμενοι πολύ απλά αποχωρούν από τους χώρους, στους οποίους υφίστανται αυτόν τον εκφοβισμό και την κακομεταχείριση».
Η ίδια, η οποία εργάζεται στον δημόσιο τομέα ως εκπαιδευτικός, επιμένει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι βιώνουν πιο έντονα το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού». Είπε χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο και στο Δημόσιο. Όχι μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης που ανήκω εγώ». Παρότι στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν σαφώς περισσότερα προνόμια σε σύγκριση με εκείνους του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας εν έτει 2018, η κ. Παυλοπούλου υπεραμύνθηκε της άποψή της: «Στον ιδιωτικό τομέα που παίζει ρόλο η παραγωγικότητα, όντως, ο εργοδότης δεν θα συνεχίσει ένα τέτοιο φαινόμενο, αφού τον απασχολεί η απόδοση. Όμως, στον δημόσιο τομέα, όπου δεν έχουμε σύνδεση με την παραγωγικότητα, εκεί έχουμε παιχνίδια εξουσίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το