Τοπικά

Κατερίνα Παππά: Μυστικά διατροφικής εκπαίδευσης αθλητών

 

Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Κατερίνα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο. Ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών της στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο για την απόκτηση του μεταπτυχιακού στην παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή. Επέστρεψε στον Βόλο το 2015 και από το 2016 διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην πόλη.
H εκπαίδευσή της συνεχίζεται με παρακολούθηση σεμιναρίων κατάρτισης και συνεδρίων για τις εξελίξεις στον επιστημονικό της κλάδο. Αθλήτρια στο παρελθόν και λόγω της αγάπης της για τον αθλητισμό ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα αθλητικά σωματεία του Βόλου.

«Ξεκινώντας από το τμήμα υδατοσφαίρισης της Νίκης Βόλου, συνεχίζοντας με το αγωνιστικό τμήμα κολύμβησης του ΝΟΒΑ, το τμήμα υδατοσφαίρισης του ΟΥΚ και τις ακαδημίες ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου στόχος ήταν η διατροφική εκπαίδευση των μικρών αθλητών, ουσιώδες τόσο για να ανταπεξέλθουν στο άθλημά τους, αλλά και για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη πνευματικά και σωματικά. Μια πολύ σημαντική επαγγελματική μου στιγμή ήταν η περαιτέρω εκπαίδευσή μου πριν λίγα χρόνια στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγίας Σοφίας σε ένα εξαιρετικό τμήμα γαστρεντερολογίας και διατροφής, που ειδικεύεται αποκλειστικά σε νοσήματα, όπως η Νόσος του Crohn. Παράλληλα ήμουν observer στην μονάδα κυστικής ίνωσης και στην παιδιατρική ογκολογική μονάδα. Η εναλλαγή του ιδιωτικού γραφείου και του νοσοκομείου μου έδωσαν διαφορετικά ερεθίσματα σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά βοήθησαν και στη διαχείριση διαφορετικών κλινικών περιστατικών».
Από τη μέχρι σήμερα επαγγελματική εμπειρία της συμπεραίνει πως «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ξεκινάει μια διατροφή ή δίαιτα για τα γρήγορα αποτελέσματα και για ένα νούμερο στη ζυγαριά. Όλο αυτό συνεπάγεται μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό σε βάθος χρόνου, αυξομειώσεις βάρους, ψυχολογικές διαταραχές που συνδέονται με το φαγητό και οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Δουλειά μου είναι να τους εκπαιδεύω διατροφικά ώστε να δημιουργούν σταδιακά μόνοι τους μια ισορροπία και να διαχειρίζονται τη σχέση με το φαγητό σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.
«Η τροφή είναι το φάρμακό σου, το φάρμακό σου είναι η τροφή σου» κατά τον Ιπποκράτη.
Το φαγητό είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή κουλτούρα, οπότε δεν έχει νόημα να το αποφεύγουμε. Δεν είναι υγιές. Στόχος λοιπόν είναι να βρούμε την ισορροπία».
Ωστόσο πώς λοιπόν αυτό έχει εφαρμογή και στην αθλητική διατροφή;
«Ανάλογα με το άθλημα και την ηλικιακή ομάδα του αθλητή εξατομικεύουμε το διατροφικό του πρόγραμμα. Ένας αθλητής / αθλήτρια χρειάζεται να λαμβάνει επαρκείς θερμίδες μέσα στην ημέρα για διαύγεια, ενέργεια και αποκατάσταση. Οτιδήποτε λιγότερο μειώνει – υποτιμά την αθλητική του ικανότητα και έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και κακή διάθεση. Εν κατακλείδι θα ήθελα λοιπόν να τονίσω τη σημασία της διατροφής στην καθημερινότητά μας και τα οφέλη της που πλέον όλοι γνωρίζουμε λόγω των πολλών πληροφοριών στην εποχή μας. Για μένα η διατροφή ισοδυναμεί με πνευματική και σωματική υγεία» καταλήγει η διατροφολόγος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το