Τοπικά

Κατερίνα Παπανάτσιου: Ο αγώνας ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό και την ανισότητα συνεχίζεται

Σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει:

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση της διάλυσης με πυρά από την ρατσιστική αστυνομία της Νοτίου Αφρικής διαδήλωσης φοιτητών στις 21 Μαρτίου 1961, που διαμαρτύρονταν έναντι ενάντια στο απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
Ο ρατσισμός, ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογα με το φύλο, τη φυλή ή άλλα κοινωνικά θρησκευτικά, σεξουαλικά, σωματικά ή ψυχικά χαρακτηριστικά, αποτελούσε πάντοτε εργαλείο δημιουργίας ανισοτήτων και ξενοφοβίας με σκοπό την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, την καταπίεση και τη περιθωριοποίηση ατόμων και ομάδων.
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία συναντούμε συχνά φρικτά παραδείγματα ρατσιστικών ιδεολογιών και πρακτικών που οδηγούν στην υποδούλωση , την εκμετάλλευση ακόμα και τη φυσική εξόντωση μειονοτήτων και ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά ή φυλή.
Ο ελληνικός λαός έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει μάχες ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και διαχωρισμού. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η ενθουσιώδης ανταπόκριση του ελληνικού λαού σε αυτή την απόφαση, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το δημοκρατικό και αντιρατσιστικό του φρόνημα.
Στην περίοδο που διανύουμε η κρίση της πανδημίας και η διαχείριση της έχει φέρει στο φως ζητήματα διαχωρισμού και ανισοτήτων όσον αφορά τη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Ο αγώνας ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό και την ανισότητα συνεχίζεται σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το