Τοπικά

Κατερίνα Παπανάτσιου: Η οικονομική ανόρθωση της χώρας το 2015-19 έδωσε σημασία στο κοινωνικό κράτος

Η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2018, τόνισε πως στόχος της τότε Κυβέρνησης ήταν ο απεγκλωβισμός της ελληνικής οικονομίας από την επιτροπεία των διεθνών οργανισμών και η ανάκτηση βαθμών ελευθερίας στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο στόχος αυτός είχε ως προϋπόθεση, τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται ελεύθερα και με χαμηλά επιτόκια στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον όμως, για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείτο η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους, των ελληνικών χρεογράφων. Συνέχισε υπογραμμίζοντας, « Παρ’ όλα αυτά, ο δικός μας στόχος προφανώς και δεν ήταν μόνο η οικονομική ανάκαμψη, αλλά αυτή να γίνει με τρόπο δίκαιο. Καμία ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, εάν πρωτίστως δεν είναι κοινωνικά δίκαιη».

Η βουλευτής αναφέρθηκε στα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018 δίνοντας έμφαση στην καθαρή έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και τονίζοντας πως τέθηκαν οι βάσεις για μια σειρά νομοθετημάτων που είχαν στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων των κοινωνικών στρωμάτων που πιέστηκαν την περίοδο της δεκαετούς κρίσης. Η πρώην Υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά, «μας δόθηκε ο χώρος ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο εντός του 2018, όσο κυρίως μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής, το 2019, να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στην μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ με έμφαση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες, τη λελογισμένη μείωση της φορολογίας Νομικών Προσώπων, την επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, την αύξηση του Κατώτατου Μισθού, την 13η σύνταξη, τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα από το από το 24% στο 13% και αντίστοιχα στην ενέργεια στο 6%. Ενώ τέλος, δόθηκε για τρίτη φορά κοινωνικό μέρισμα συνολικού ποσού 790 εκ. Ευρώ και μάλιστα με την θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής εφαρμογής και διαδικασίας,. Και παράλληλα θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα αυξηθεί το 2019 κατά 40 εκ και θα φτάσει το 1,3 δις.

Η κ.Παπανάτσιου στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική στρατηγική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών παθογενειών της Ελληνικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων, όπου σε συνδυασμό με την αλλαγή του μείγματος πολιτικής, οδήγησε στη δυνατότητα σχεδιασμού περισσότερων πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο, όπως η περαιτέρω επιδότηση στέγασης, προσλήψεις στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων και την δημιουργία του μαξιλαριού ασφαλείας των 35 δις. Ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερα επωφελή διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Παράλληλα επισήμανε πως το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα (+4,4%, το 2018) για τρίτη συνεχόμενη φορά συνέβη για πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά της χώρας. Αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018, όπου είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ από το 2007, κατά 2,2% και το οποίο τελικά ανήλθε στα 184,7 δισ. ευρώ το 2018 ρυθμό μεγέθυνσης στο 1,9%. Σημείωσε πως οι κυριότεροι μοχλοί ανάπτυξης, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 1,1%. Ενώ βοήθησε η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης (1,7%) και όλα αυτά οδήγησαν στην εμπέδωση ενός κλίματος οικονομικής σταθερότητας. Έτσι οδηγηθήκαμε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και το περίφημο κόστος δανεισμού της χώρας επέστρεψε στα επίπεδα του 2006. Τον Μάρτιο του 2019, η χώρα μας κατάφερε να προσφέρει στις αγορές δεκαετές ομόλογο κάτω από 4%. Τελευταία φορά που κάτι τέτοιο είχε επιτευχθεί, ήταν τον Ιανουάριο του 2006. Η βουλευτής αναφέρθηκε και στην τότε αντιπολίτευση, λέγοντας πως, στην αρχή, η ΝΔ σημείωνε πως το τέλος των προγραμμάτων δεν σημαίνει καθαρή έξοδος. Λίγο αργότερα, πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αλλά υπάρχει 4ο μνημόνιο, ενώ τέλος είχε υποστηριχθεί και η πρόταση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την Ελληνική Οικονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το