Τοπικά

Κατερίνα Παπανάτσιου: Άλλη μια μεθόδευση από την κυβέρνηση εις βάρος του δημοσίου και των μικρομετόχων

Τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ, θα οδηγήσει σε τεράστια ζημία το Δημόσιο – μέσω του ΤΧΣ – και τους μικρομετόχους. Τη ζημία αυτή που θα υποστεί το Δημόσιο τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και καταψηφίζοντας τις διατάξεις για το ΤΧΣ.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Παπανάτσιου:

¨Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ θυσιάσανε την Αγροτική Τράπεζα, για τη σωτηρία της τράπεζας Πειραιώς, με τις γνωστές συνέπειες στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα συνεταιριστικά σχήματα και τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Η μεθόδευση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, αφού θα ζημιώσει ουσιωδώς το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση χαρίζει στους νέους μετόχους τα χρήματα που έβαλε ο ελληνικός λαός – μέσω του ΤΧΣ – στην αύξηση κεφαλαίου του 2015, χαρίζει τα κεφάλαια από το μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο (cocos), ενώ διατηρεί την κρατική εγγύηση που έχει δώσει στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων δανείων» της Πειραιώς, δηλαδή τον κίνδυνο να αναλάβει το Δημόσιο.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς γίνεται με τρόπο που θα «εξαφανίσει» τα κεφάλαια των παλαιών μετόχων, συμπεριλαμβανομένων του ΤΧΣ, και θα ευνοήσει τους νέους, οι οποίοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για μεγάλα κέρδη εις βάρος του Δημοσίου αλλά και των μικροεπενδυτών. Σημειωτέων δε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται με καθεστώς μεγάλης αδιαφάνειας. Το ΤΧΣ θα υποχρεωθεί να βάλει επιπλέον κεφάλαια 250 εκατ. Ευρώ, ενώ το μερίδιό του θα μειωθεί από το πλειοψηφικό 60%, σε περίπου 25%.
Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις και να προστατεύσει τα κεφάλαια του Δημοσίου. Η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί επιτέλους στους πολίτες για τα δεκάδες «δωράκια» που χαρίζει στις πλάτες του ελληνικού λαού”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το