Πολιτισμός

Κατερίνα Αποστολοπούλου – Μακρή: Οι μαθητές να μη χάνουν την επαφή με τον πολιτισμό

Η επιστροφή στη σκηνή της υψιφώνου Κατερίνας Αποστολοπούλου – Μακρή έπειτα από μεγάλο διάστημα απραξίας, λόγω των περιορισμών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, κλείνει μία μεγάλη παρένθεση για τη γνωστή καλλιτέχνιδα που την κράτησε μακριά από αυτό που αγαπάει: Το τραγούδι. Το μεθεπόμενο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στην παράσταση «Νύχτα με χρυσόσκονη» που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, θα συμπράξει με αρκετούς ακόμη μουσικούς και τη χορωδία του 10ου Γυμνασίου, στο οποίο διδάσκει ανελλιπώς από το 1995.

Η κ. Αποστολοπούλου – Μακρή θα ερμηνεύσει τα 15 από τα 20 τραγούδια που θα ακουστούν στην παράσταση, ενώ στο τελευταίο μέρος της παράστασης, που διοργανώνει ο ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, τη σκυτάλη θα πάρουν οι μαθητές της στη σχολική χορωδία. «Τα τραγούδια είναι παρμένα από διάφορα έργα της Disney και από μιούζικαλ. Όλα με αγγλικό στίχο, ενώ θα ακουστούν και γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, σε ελληνική, όμως, εκτέλεση από τα παιδιά», είπε η πρωταγωνίστρια της παράστασης, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη «Νύχτα με Χρυσόσκονη».
Με σπουδές στο κλασικό τραγούδι, αλλά και πολλές σημαντικές συνεργασίες, η Αθηναία στην καταγωγή σοπράνο, όλα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει μία αξιοπρόσεκτη καριέρα. Όμως, επειδή ταυτόχρονα δεν ξεχνάει την ιδιότητα της εκπαιδευτικού, δεν κρύβει πως ένας επιπλέον λόγος που την κάνει να αδημονεί για την παράσταση της 18ης Δεκεμβρίου, είναι ότι θα δει και πάλι μαθητές της επί σκηνής. «Τελευταία φορά που έγινε αυτό με δικά μου παιδιά, ήταν πριν από τρία χρόνια, με μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνάσιο Ιωλκού. Τότε βρέθηκαν 90 παιδιά πάνω στη σκηνή και ήταν μία εμπειρία μοναδική για όλους μας», θυμήθηκε.
Η κ. Κατερίνα Αποστολοπούλου – Μακρή έχει αναλάβει επίσης χρέη μαέστρου στη μικτή χορωδία ενηλίκων της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα, την οποία διευθύνει από την ίδρυσή της. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, που έδωσε την τελευταία συναυλία της προτού έρθουν τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων με τον Covid-19, είχε στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις με το συγκεκριμένο χορωδιακό σχήμα. «Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία μας εμφάνιση μπροστά σε κοινό. Τότε είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα σε τραγούδια της δεκαετίας του 1920. Ποιος να φανταζόταν πως μετά θα ακολουθούσαν όλες αυτές οι καταστάσεις και θα σταματούσαμε κάθε δραστηριότητα;» σημείωσε.
Το γεγονός ότι η χορωδία παραμένει… παροπλισμένη λόγω κορωνοϊού – παρά την αντίθετη επιθυμία των μελών της – με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί στη διδασκαλία τραγουδιού στη σχολή Τραγουδάρα, δεν περνάει απαρατήρητο από την ίδια: «Δεν έχουν σταματήσει στιγμή να ρωτάνε πότε θα επαναδραστηριοποιηθούμε. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο όλο αυτό. Από εκεί που είχαμε τόσες πολλές δραστηριότητες, ξαφνικά βρεθήκαμε στο άλλο άκρο. Όπως μου έλειψε πάρα πολύ η δουλειά με τα παιδιά στο σχολείο, όπου όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα. Με τον εγκλεισμό, πιστεύω ότι όλοι νιώθουμε το ίδιο, πως χάσαμε ένα κομμάτι της ζωής μας».
Η επιστροφή στην κανονικότητα παραμένει το ζητούμενο για την κ. Αποστολοπούλου, καθώς αναφέρθηκε στα προσεχή της σχέδια: «Το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με μεγάλη λαχτάρα ετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα στο σμυρναίικο τραγούδι με τη χορωδία του 10ου Γυμνασίου Βόλου, με την οποία στο πρόσφατο παρελθόν ανεβάσαμε μέχρι και ολοκληρωμένη οπερέτα (σ.σ. επρόκειτο για το έργο «Πώς περνούν οι παντρεμένοι» του Νίκου Χατζηαποστόλου). Ευελπιστώ να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία για την επέτειο του 1922, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν τότε», ενώ έκλεισε με μία επισήμανση που αφορά στη δουλειά της ως καθηγήτρια μουσικής: «Δουλειά ενός δασκάλου είναι να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά την αγάπη για τη δημιουργία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ώστε οι μαθητές να μη χάνουν την επαφή τους με τον πολιτισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το