Ελλάδα

Καταυλισμοί προσφύγων τα Ολυμπιακά Ακίνητα

newego_LARGE_t_420_54572701

Με χώρους «έκτακτης ανάγκης» για προσωρινή στέγαση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων αλλά και με ένα νέο κέντρο φιλοξενίας στα πρότυπα του Ελαιώνα σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί στην πρωτεύουσα η αύξηση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται κατ’ αρχάς πρώην ολυμπιακά ακίνητα -μεταξύ άλλων λύσεων- τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε περίπου… κυλιόμενη βάση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αριθμό φιλοξενουμένων, ώστε να αποσυμφορίζεται το κέντρο της πόλης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σαν αυτή που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην πλατεία Βικτωρίας. Hδη πάνω από 400 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν περί τα 1.000 άτομα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Κέντρο φιλοξενίας
Πέρα από τους χώρους «έκτακτης ανάγκης», ο σχεδιασμός προβλέπει και ένα νέο κέντρο φιλοξενίας σε οικόπεδο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, όπως συνέβη και με τον Ελαιώνα. Χθες ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για το φλέγον θέμα.

«Ο δήμος, έστω και μόνος του, θα βοηθήσει και πάλι προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο να κατασκηνώνουν άνθρωποι σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Καμίνης μετά το τέλος της συνάντησης.

assets_LARGE_t_420_54572654

Στην πλατεία Βικτωρίας
Ενα μωρο κάθεται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του που κοιμούνται έξω από την τέντα, στην Πλατεία Βικτωρίας, στην Αθήνα, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες οι μετανάστες από τη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο σχετικά κοντά στον Ελαιώνα, ο οποίος, όπως λέγεται, είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμος, υπάρχει η βούληση από τον δήμο να παραχωρηθεί, αλλά πρέπει να λυθούν διάφορα ζητήματα για την αξιοποίησή του.

Η συγκεκριμένη λύση αναμένεται να συζητηθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και να λειτουργήσει αμέσως. Η λογική είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο φιλοξενίας σαν αυτό του Ελαιώνα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η ανάπτυξη σκηνών.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης στον κοινωνικό ιστό της πόλης που δημιουργήθηκαν από μια μεγάλη πίεση και αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η Βικτώρια είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ελαφρύνει πάρα πολύ το πρόβλημα και αυτό θα γίνει χάρη και στην εξαιρετική συνεργασία και διάθεση που είχαμε από τον δήμαρχο, τον κ. Καμίνη», δήλωσε χθες ο κ. Μουζάλας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καμίνη.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, αναφερόμενος στην πλατεία Βικτωρίας, έκανε λόγο για μια κατάσταση «από κάθε άποψη απαράδεκτη», ενώ άσκησε κριτική στους άλλους δήμους από τους οποίους «δεν βλέπουμε παρόμοια διάθεση», αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις που δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους, «ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στρατόπεδα που ουσιαστικά έχουν καταληφθεί». Δεν επιτρέπεται να έχουμε άδειους χώρους στο Λεκανοπέδιο και γεμάτες πλατείες στην Αθήνα, παρατήρησε ο ίδιος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το