Ελλάδα

Καταθέτουν τις πινακίδες για να γλιτώσουν τα τεκμήρια

Στην Eφορία τους σπεύδουν πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικία έως 10 έτη.

Ηδη στις Εφορίες όλης της χώρας βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά για τη διαχρονικότητα του φαινομένου: το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες, το 2011 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 204.000 και το 2012 στις 365.000, το 2013 στις 135.000, το 2014 ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ το 2015 περιορίστηκαν στις 70.000.

Οι δηλώσεις
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν στις ΔΟΥ θα πρέπει να το πράξουν μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Για την ακινησία του οχήματός τους θα πρέπει να προσκομίσουν:
• Την άδεια κυκλοφορίας.
• Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
• Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
• Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2016.
• Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης.
• Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση.
Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και το 2017 η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους έχουν καταθέσει ή τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ή σκοπεύουν να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα. Φέτος είχε δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα είχαν θέσει σε ακινησία, να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:
• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.
• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το