Τοπικά

Κατάθεσαν στεφάνια στο Ηρώο του Βόλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στεφάνια στην μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου κατέθεσαν σήμερα το πρωί στο Ηρώο, στην παραλία του Βόλου, εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας. Σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και αποτελούν την έμπνευση για τους κοινωνικούς αγώνες.

Ο  πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο  είναι πάντα ζωντανό πολιτικό σύμβολο, ζώσα παρακαταθήκη του λαού και της νεολαίας μας.  “Τα συνθήματα και οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου για ψωμί-παιδεία -ελευθερία εξακολουθούν να εμπνέουν τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.  Το Πολυτεχνείο ζει για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλα τα όνειρά τους”.

Μήνυμα ενότητας του λαού έστειλε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή:”Γιορτάζουμε την φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που εκπέμπει ένα διαχρονικό μήνυμα, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τιμάμε όλους τους αγωνιστές γιατί είναι αυτοί που πρώτοι πρόταξαν τα στήθη τους και πρόσφεραν τη ζωή τους, και αυτοί που εναντιώθηκαν σε ένα τυραννικό καθεστώς.  Πρέπει να αναλογιστούμε πόσο βαρύ φορτίο κουβαλάμε προσπαθώντας να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της δημοκρατίας και της ελευθερίας.  Αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι”.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι  ημέρα γιορτής.  “Σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι τα ζητούμενα.  Η εργασία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων, οι μισθοί και η παιδεία που συντηρείται με αναπληρωτές επί τουλάχιστον 17 χρόνια” είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως  κάθε χρόνο προσλαμβάνονται χιλιάδες άνθρωποι και απολύονται τον Αύγουστο.  “Δεν πρέπει να είναι μόνο μια ημέρα μνήμης για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν.  Μετά από 10 χρόνια μνημονίων, οι αγώνες είναι  μπροστά μας, κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου πρέπει να τα κάνουμε καθημερινά πράξη”.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Βόλου ο Στράτος Γαλιόπουλος σημείωσε ότι το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αγώνα και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.  “Εμπνέει και καθοδηγεί την πάλη μας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να ανατρέψουν όσα επιτεύχθηκαν με την ηρωική εξέγερση στο Πολυτεχνείο.   Αιωνία η μνήμη στους αγωνιστές”.

Σημειώνεται από τη σημερινή κατάθεση στεφάνων δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την Κυριακή θα καταθέσει στεφάνι το Πανεπιστήμιο

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τιμώντας την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα στις 5:30μμ θα κατατεθεί στεφάνι στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και στις 6μμ θα συμμετέχει στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο (κτίριο Παπαστράτου).
Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει επίσης τα αδικαιολόγητα κρούσματα αστυνομικής βίας μέσα και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η παρουσία των ΜΑΤ μέσα στον χώρο του ΟΠΑ
απέναντι σε φοιτητές/τριες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, είναι μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο ΕΣΔΕΠ είχε προειδοποιήσει ότι η κατάργηση
του πανεπιστημιακού ασύλου ενδέχεται να επιφέρει μεγάλες αναταραχές στην ακαδημαϊκή ειρήνη οδηγώντας σε μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα ίσως από αυτά που επικαλούνται
εκείνοι που επιδίωξαν την κατάργησή του.
“Απαιτείται λοιπόν η ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης ιδιαίτερα ενόψει του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες και χρειάζονται αδιάκοπα την υπεράσπισή μας. Συμβολίζοντας λοιπόν το δικαίωμα για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τιμώντας τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, καλούνται οι συνάδελφοι, σε όποια πόλη βρίσκονται, να συμμετάσχουν στις σχετικές εκδηλώσεις και πορείες υπερασπίζοντας τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας και στηρίζοντας το δημόσιο και ελεύθερο Πανεπιστήμιο” σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το