Τοπικά

Καταστροφική η μείωση τιμής στο γάλα για τους κτηνοτρόφους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι και στη Μαγνησία με αφορμή την έντονη φημολογία του τελευταίου χρονικού διαστήματος για προσπάθεια από τις γαλακτοβιομηχανίες ώστε να μειωθεί η τιμή του γάλακτος. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα καταστραφούμε ολοκληρωτικά οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν οι εξαγωγές τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων να έχουν διπλασιαστεί και κάποιοι να μιλούν για μείωση της τιμής στο γάλα, μόνο και μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι γαλακτοβιομηχανίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, Χαρούλα Διβάνη.

Στο θέμα της προσπάθειας των γαλακτοβιομηχανιών να μειώσουν την τιμή γάλακτος στον κτηνοτρόφο αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του προ ημερών ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επισημαίνοντας πως «αυτό θα σημαίνει και εγκατάλειψη του επαγγέλματος της κτηνοτροφίας, της υπαίθρου, καθώς και τεράστια ζημία στο ΑΕΠ της χώρας μας».
Παράλληλα, ο ΣΕΚ για ακόμη μία φορά προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον κίνδυνο μείωσης της κτηνοτροφίας στη χώρα μας με τις πολιτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται και στο «χάος που επικρατεί στο ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω πολιτικών επιλογών για ακόμα μια φορά φέρνει τους κτηνοτρόφους σε δυσμενή θέση οδηγώντας πλέον όλο και περισσότερους συναδέλφους στην έξοδο από το επάγγελμα».
Κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται οι τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες λόγω μειωμένων πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη ερωτηθείσα σχετικά τόνισε πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται έντονα ότι ορισμένοι τυροκόμοι γκρινιάζουν για μειωμένες πωλήσεις, θέλοντας προφανώς να πετύχουν μείωση στην τιμή του γάλακτος από τον παραγωγό. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων έχουν διπλασιαστεί. Είναι αδιανόητο να μειωθεί η τιμή στο γάλα, μόνο και μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι γαλακτοβιομηχανίες. Αν συμβεί αυτό, ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα υποστεί σημαντικό πλήγμα και θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα όσοι έχουν απομείνει» προσθέτει η ίδια.
Να αναφερθεί ότι το απλό γίδινο γάλα πωλείται από τους κτηνοτρόφους στο 1 ευρώ το λίτρο και το βιολογικό στο 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ το απλό πρόβειο στο 1,60 ευρώ το λίτρο και το βιολογικό στο 1,70 ευρώ το λίτρο.
«Από την πλευρά μας ως κτηνοτρόφοι έχουμε και εμείς τα «όπλα» μας για να αποτρέψουμε να συμβεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη με το θέμα της τιμής στο γάλα. Τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι κτηνοτρόφοι είναι πρωτοφανή και δεν έχουν προηγούμενο» επισήμανε η κ. Διβάνη.

Εκτός πληρωμής 6.000 παραγωγοί ψυχανθών καλλιεργειών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, στην τελευταία πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων περισσότεροι από 6.000 παραγωγοί έμειναν εκτός πληρωμής των ψυχανθών καλλιεργειών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Ποιος είναι ο λόγος που περισσότεροι από 6.000 αγρότες/κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειες ψυχανθών; Θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι, καθώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών και τεχνικών συμβούλων σας;
-Γιατί δεν έχει καταβληθεί ήδη η συνδεδεμένη ενίσχυση κρέατος, να καταβληθεί άμεσα, καθώς η οικονομική ενίσχυση αυτή την περίοδο ενόψει καλλιεργητικής περιόδου είναι αναγκαία, άραγε η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων ή έχει σκοπό να δημιουργήσει αγρότες/κτηνοτρόφους δύο ταχυτήτων ενόψει εκλογών;
-Γιατί στην τροποποίηση νόμου για παράταση και μεταβίβαση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Να ενταχθούν άμεσα στην τροποποίηση νόμου όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Η τιμή στο γάλα κρίνεται από τη ζήτηση και την προσφορά, όταν η βιομηχανία επικαλείται τη μειωμένη πώληση στο εσωτερικό, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει διπλάσια αύξηση εξαγωγών, όπως δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Λάρισα, τότε ή δεν υπάρχει δικαιολογία μείωσης των τιμών ή εφόσον η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να ενταχθεί το αμνοερίφιο στο καλάθι του Πάσχα τώρα δεν είναι η ώρα να ενταχθεί και το ρεύμα, το πετρέλαιο, οι ζωοτροφές και ο ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ο παραγωγός στο αυξημένο κόστος παραγωγής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το