Τοπικά

«Καταστροφή στη Νέα Ιωνία-Αναπνεύστε ελεύθερα περισσότερο καυσαέριο»

Η Επιτροπή Πολιτών για την υπεράσπιση του Κραυσίδωνα και του γραμμικού πάρκου στην Καραμπατζάκη τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως η δημοτική αρχή εκτελεί τους πολίτες και το πράσινο όπως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις:

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, η περιοχή του χειμάρρου Κραυσίδωνα – Καραμπατζάκη στο βωμό του αυτοκινήτου. Για τους ¨αφελείς¨ αυτής της πόλης, τι παραπάνω από μια ¨φυσιολογική συνάντηση¨ αφού έρχεται να συναντήσει την οδό Ζάχου και μάλιστα καθυστερημένα. Οι δημοτικές αρχές του Βόλου πάντα ήθελαν αυτή η συνάντηση να γίνει το  Σεπτέμβριο του 1993, τότε που ξεκίνησε η διάνοιξη της Ζάχου με τους κατοίκους της πόλης και της περιοχής να έχουν την  υπόσχεση της τότε δημοτικής αρχής για ¨αναβάθμιση της περιοχής¨,  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE – που όμως ποτέ δεν έγινε – και για όσους θυμούνται, τις μετέπειτα σφοδρές αντιδράσεις πολιτών, Φορέων και Οργανώσεων.

Τότε δεν καταστράφηκε περιβαλλοντική διαμόρφωση, κόπηκαν όμως δέντρα, και διοχετεύθηκε κυκλοφορία εσωτερικού δακτυλίου αυτοκινήτων, τραγική για το φυσικό περιβάλλον του χειμάρρου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τώρα όμως συντελέστηκε καταστροφή, κοπή δέντρων και πρασίνου, σπασίματα και αφαίρεση διαμόρφωσης σε πεζοδρομημένα σημεία του γραμμικού πάρκου της Καραμπατζάκη στη Νέα Ιωνία. Έργα που κατασκευάστηκαν το 1993 – 95 με μεράκι και όραμα από τη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας. Τότε οι πολίτες και πλήθος φορέων αγωνίστηκαν διεκδίκησαν και κατάφεραν τη γραμμική διαμόρφωση τμήματος της Καραμπατζάκη, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό  περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE.

Μετά την καταστροφική επέμβαση της δημοτικής αρχής στην Καραμπατζάκη την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και το αποτέλεσμά της, η λέξη «ντροπή» ωχριά μπροστά στα επόμενα που θα συμβούν σ΄ αυτή τη μοναδική για την πόλη περιοχή. Οι υποστηρικτές αυτής της δημοτικής αρχής αλλά και της άποψης, μπορούν να είναι χαρούμενοι…η προεκλογική δέσμευση σταδιακά εκτελείται, μαζί της όμως και οι άνθρωποι αυτής της πόλης.

Σε λίγο θα μπορούν να αναπνέουν περισσότερο καυσαέριο, να έχουν περισσότερο θόρυβο και φυσικά θα υποστούν την απώλεια ενός χώρου όπου ο άνθρωπος και η ποιότητα ζωής είναι το κυρίαρχο και με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Πρόκειται για έργο οδοποιίας, με δύο ευθύγραμμους δρόμους, Ζάχου και Καραμπατζάκη, που θα συνδέουν δύο δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, τον Περιφερειακό με την  οδό Λαρίσης, να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. ΔΕΝ πρόκειται για ήπια κυκλοφορία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει! Οι δύο παρόχθιοι δρόμοι Ζάχου και Καραμπατζάκη θα έχουν τη μορφή εσωτερικού δακτυλίου αυτοκινήτων [συλλεκτήριοι] με διέλευση φορτηγών μέχρι 6 τόνους [!], με παράλληλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και των κάθετων σε αυτούς δρόμους. Είναι απλό και εφόσον εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, σύντομα θα το διαπιστώσετε.

Η προσπάθεια όμως δε σταματά, συνεχίζεται. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν αρκεί να αντιληφθούμε ως φορείς, πολίτες και κάτοικοι αυτής της πόλης ότι η περιβαλλοντικά πολύτιμη περιοχή του χειμάρρου Κραυσίδωνα, δεν αφορά τους κατοίκους που μένουν εκεί, αφορά όλη την πόλη, πολύ ευρύτερα της Ζάχου και Καραμπατζάκη, όπως και η κλιματική αλλαγή αφορά όλο τον πλανήτη.

Εν αναμονή και της εκδίκασης της υπόθεσης στις 10 Μαρτίου 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας [ΣτΕ], στο οποίο βρισκόμαστε για δεύτερη φορά, ως ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου χώρου,  από τη Δημοτική αρχή Βόλου, θα είμαστε παρόντες σε μια κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού γραμμικού πάρκου στην περιοχή του Κραυσίδωνα, που θα ενώνει την πόλη με το βουνό.

Η πρόταση έχει συνταχθεί από τους πολίτες, είναι ενδεικτική, βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και έχει κατατεθεί στην κοινωνία και τους φορείς. Μια πρόταση που απαιτεί προσεκτική μελέτη ανάπτυξής της, βελτιώνει αισθητικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπτύσσει ήπιες οικονομικές δραστηριότητες. Μια πρόταση στις απαιτήσεις των καιρών, άμεσα χρηματοδοτούμενη από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και όχι από το δημοτικό ταμείο!

Είναι μια υπόθεση που αφορά ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ!         Καμιά «Λευκή επιταγή» και ρίσκο στην ποιότητα της ζωής μας”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το