Τοπικά

Καταστρέφει κυψέλες η αρκούδα στο Βένετο

Βόλτες κόβει, όπως φαίνεται, η αρκούδα, που τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνισή της στο Βένετο, προκαλώντας ζημιές σε κυψέλες μελισσών. Βενετιώτες ανέφεραν χθες στη «Θ» ότι ίχνη της αρκούδας εμφανίστηκαν στις περιοχές Σουβάλα, Χοιρονήσι και Μάρμαρα, ενώ ανάστατοι είναι οι μελισσοκόμοι, καθώς το ζώο φέρεται να κατέστρεψε προχθές 15 κυψέλες, για να γευθεί το μέλι που η αρκούδα λατρεύει.

Η οργάνωση «Αρκτούρος» ενημερώθηκε εκ νέου για την επανεμφάνιση του ζώου, ενώ οι τέσσερις μελισσοκόμοι που υπέστησαν ζημιές, ζητούν από την Πολιτεία να λάβει τα μέτρα της. Τα ίχνη της αρκούδας είναι έντονα, σύμφωνα με κατοίκους του οικισμού στις περιοχές όπου προκάλεσε ζημιές στις κυψέλες, ωστόσο, κανένας δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής πρόσωπο με πρόσωπο μαζί της. Από τον «Αρκτούρο» γνωστοποιήθηκε πως ίσως η αρκούδα είναι αρσενική και κυκλοφορεί μόνη της στην περιοχή. Σημειώνεται πως αρκούδες είχαν εμφανιστεί πάλι στην ευρύτερη περιοχή του Βενέτου τον Ιούνιο του 2013 και μάλιστα ένας μελισσοκόμος τότε είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μια καφέ, βάρους περίπου 150 κιλών, αναγκάζοντάς τον να βρει καταφύγιο στο αυτοκίνητό του. Τελικά η καφέ αρκούδα, πιθανότατα αρσενική, είχε φύγει, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο αυτοκίνητο του μελισσοκόμου, αν και είχε προκαλέσει ζημιές σε κυψέλες. Η αρκούδα ανέτρεψε προχθές 15 κυψέλες, προκειμένου να φάει το μέλι, αφού όπως είναι γνωστό, είναι μία από τις αγαπημένες της τροφές. Σημειώνεται ότι οι αρκούδες δεν φοβούνται την παρουσία του ανθρώπου.

Ακόμη μία καφέ αρκούδα είχε γίνει αντιληπτή τότε από μοναχή μεταξύ του μοναστηριού Φλαμουρίου και της θάλασσας. Σημειώνεται ότι εκείνη την χρονιά υπήρξαν μαρτυρίες για εμφάνιση αρκούδων στις περιοχές Πουρίου, Τσαγκαράδας, Μουρεσίου και Κισσού.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως όταν ένας άνθρωπος έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αρκούδα, δεν πρέπει να την προκαλέσει, αλλά και να μη δείξει ότι φοβάται και τραπεί σε φυγή. Κυρίως οι αρκούδες πηγαίνουν σε κτηνοτροφικές μονάδες για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πετούν αποφάγια τριγύρω από τα μαντριά. Η καφέ αρκούδα είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο, που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική χώρα, ωστόσο, ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Σήμερα έχει περιοριστεί στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 άτομα και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του βαλκανικού πληθυσμού, που δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Παρόλα αυτά είναι από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης, με μεγάλη μυϊκή δύναμη, ιδιαίτερα στον λαιμό και στα άκρα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, κυκλικά μικρά αυτιά και μικρά μάτια. Διαθέτει 40-42 δόντια με αναπτυγμένους τους κυνόδοντες και τους γομφίους. Η ουρά της είναι πολύ κοντή και κρύβεται από τη γούνα της, τα πόδια της καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα εφοδιασμένα με καμπυλωτά νύχια. Έχει άριστη ακοή και όσφρηση, όμως, λιγότερο καλή όραση (βλέπει αρκετά καλά σε απόσταση 80 μέτρων, αλλά δεν είναι ικανή να διακρίνει άνθρωπο στα 300 μέτρα).

Η αρκούδα βαδίζει πατώντας σε όλο το πέλμα των ποδιών της (ανήκει δηλαδή στα πελματοβάμονα ζώα) και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 40-50 χιλιόμετρα την ώρα. Το ύψος ενός ενήλικου ζώου στον τράχηλο μπορεί να φτάσει τα 1.10 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος κυμαίνεται μεταξύ 1.70 και 2.20 μέτρα. Το ενήλικο θηλυκό ζυγίζει από 60 ως 120 κιλά, ενώ το ενήλικο αρσενικό είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμο και το βάρος του κυμαίνεται από 110 ως 250 κιλά. Γενικά το βάρος της αρκούδας δεν είναι ποτέ σταθερό. Το φθινόπωρο γίνεται μέγιστο εφόσον το ζώο αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες λίπους για να καλύψει τις ανάγκες του κατά την περίοδο του χειμέριου ύπνου, ενώ την άνοιξη έχει το ελάχιστο βάρος, αφού όλο το λίπος έχει ήδη καταναλωθεί κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου. Η αρκούδα ζει περίπου 20 με 25 χρόνια και δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό ζώο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το