Τοπικά

Καταστράφηκαν καλλιέργειες στο Νότιο Πήλιο από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί οι παραγωγοί στο Νότιο Πήλιο από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργιες σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, με επίκεντρο την περιοχή από την Τσαγκαράδα και νοτιότερα.
Ερωτηθείσα για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί του Πηλίου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι επλήγησαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας μήλων στο Ξουρίχτι. Η ίδια πρόσθεσε αναφορικά με τις ζημιές στο Νότιο Πήλιο.
«Στο Νότιο Πήλιο έχουμε σχεδόν ολική καταστροφή στα πυρηνόκαρπα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα και κηπευτικά. Ό,τι υπήρχε πάνω σε δέντρα και ό,τι υπήρχε φυτεμένο σε κηπευτικό δεν υπάρχει. Υπάρχει μια ολοκληρωτική καταστροφή ενώ υπήρξαν ζημιές και σε αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις”.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, ήδη έχουν ξεκινήσει ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους να δέχονται αιτήματα για ελέγχους και για αποζημιώσεις.
«Μίλησα με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ, την κ. Τάσσιου που έχει ήδη ξεκινήσει τις αυτοψίες ενώ θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο ημέρες. Παράλληλα οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ βρίσκονται έξω μαζί με τους επόπτες προκειμένου να διαπιστώσουν και να συντάξουν τα κείμενα της αυτοψίας για τις καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε πως δεν αρκούν μόνο οι καταγραφές, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί.
«Το κράτος πρέπει να επιδείξει ταχύτητα αυτή τη φορά. Έχουν πληγεί κατ΄επανάληψη οι παραγωγοί είτε από τα καιρικά φαινόμενα είτε από την οικονομική δυσμένεια. Πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του κράτους και όχι μόνο καταγραφή του προβλήματος. Έχουμε κουραστεί να καταγράφουμε τα προβλήματα Ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί καθώς μιλάμε για ολική καταστροφή» επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα πρόσθεσε πως τα φρούτα στις περιοχές όπου σημειώθηκε η χαλαζόπτωση δεν μπορούν να συγκομιστούν. «Έχει καταστραφεί όλη η καλλιεργήσιμη έκταση του Νοτίου Πηλίου» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι οι πληγέντες εντός δύο ημερών πρέπει να μεταβούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, στο δημοτικό κατάστημα του Δήμου τους και να δηλώσουν τα τοπογραφικά τους και τις καταστροφές, για να μπορέσει να πάει στο σημείο ανταποκριτής και να ελέγξει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το