Ελλάδα

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» στην Αθήνα: Κατάστημα στο Παγκράτι διατηρούσε η «Μαρία Τσ.» – Πώς έφτασε στα ίχνη της η ΕΥΠ

Το 2018 φαίνεται να έφτασε στην Αθήνα η κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» της οποίας την αποκάλυψη ανακοίνωσε η ΕΥΠ την Πέμπτη (16/03). Η ίδια ήρθε στη χώρα μας ως παιδί Ελλήνων ομογενών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, φαίνεται να διατηρούσε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας στο Παγκράτι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της κατασκόπου ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες στη Σλοβενία, όταν οι Αρχές συνέλαβαν συνάδελφό της. Τότε άρχισε η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών ασφαλείας. Η κατάσκοπος, στη χώρα μας εμφανιζόταν με τα στοιχεία Μαρία Τσάλλα, 32 ετών, και φερόταν να έχει κατάστημα ειδών χειροτεχνίας στο Παγκράτι. Το πραγματικό της όνομα, ωστόσο, είναι Irina και είναι 35 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, από όταν έφτασε στη χώρα μας, ήταν το άτομο το οποίο έβρισκε στοιχεία Ελλήνων που έχουν πεθάνει για να τα διοχετεύει και να τα χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα κατάσκοποι.

Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και αυτό γιατί, όπως λένε οι επιτελείς της, θεωρούν ότι το άτομο αυτό θα διοχέτευε στοιχεία και σε άλλα άτομα τα οποία δρουν στην Ευρώπη. Για να την «κάψουν», λοιπόν, δημοσιοποίησαν τα στοιχεία της και, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και πολλές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη κατάσκοπο.

Η δράση των «illegals»
Οι ’’illegals’’, στους οποίους παραπέμπει ευθέως η πρακτική της κατασκόπου, στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’.

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το