Ελλάδα

Κατασχέσεις εγγράφων από την οικία Βγενόπουλου

vgenopoulos
Σε κατάσχεση εγγράφων και αρχείων ηλεκτρονικών υπολογιστών φέρονται να προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ύστερα από «έφοδο» που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου καθώς και στα σπίτια τεσσάρων συνεργατών του.

Η «έφοδος» πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του προϊσταμένου της Οικονομικής Εισαγγελίας, αντεισαγγελέα Εφετών Παν. Αθανασίου, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται εδώ και ενάμιση περίπου μήνα και η οποία σχετίζεται με την αναζήτηση στοιχείων για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» χρήματος.
Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Ελ. Τουλουπάκη, Γ. Καλούδης και Χρ. Ντζούρας (εισαγγελείς πρωτοδικών), έδωσαν διάφορα στοιχεία, όπως και καταγεγραμμένες συνομιλίες που προέκυψαν ύστερα από εντολή για «νόμιμες συνακροάσεις», και τα οποία παραδόθηκαν στην Οικονομική Εισαγγελία περίπου προ δύο μηνών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Νόμιμες συνακροάσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήγαγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γύρω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG το 2011, υπήρξαν «νόμιμες συνακροάσεις» από τις οποίες θεωρήθηκε πως προέκυψαν ενδείξεις ότι ορισμένα στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε κάποιες μη νόμιμες συναλλαγές, καθώς στις σχετικές συζητήσεις γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρηματικών ποσών που πρέπει να δικαιολογηθούν ή πρέπει να εμφανιστούν ως προερχόμενα από τρίτα πρόσωπα.
Τα έγγραφα και τα ηλεκτρονικά στοιχεία που κατασχέθηκαν θα εξεταστούν τώρα επισταμένως από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.
Πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο άλλης εισαγγελικής έρευνας που εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος, με βάση τις γνωστές λίστες για τα 65 CD, δεσμεύθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες του Ανδρ. Βγενόπουλου μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο επιχειρηματίας αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με το σχόλιο «άνθρακες ο θησαυρός».
Την περασμένη Παρασκευή, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, ανασύρθηκαν οι δικογραφίες για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου που είχαν αρχειοθετηθεί από τις εισαγγελείς εφετών Γ. Τσατάνη και Α. Θεοδωροπούλου, προκειμένου να επανεξεταστούν από την αρχή καθώς κρίθηκε ότι προέκυψαν νεότερα στοιχεία ύστερα από αναφορές πολιτικών προσώπων, από μαρτυρικές καταθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος της Γ. Τσατάνη η πρόεδρος ΑΠ Β. Θάνου, με συνεκτίμηση του γεγονότος ότι οι επίμαχες έρευνες είχαν ξεκινήσει κατόπιν αυτοκαταγγελίας του επιχειρηματία ενώπιον των ελληνικών Αρχών.
Η Γ. Τσατάνη υπέβαλε, πάντως, μήνυση κατά Κυπρίων εισαγγελέων και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εναντίον της πειθαρχική διαδικασία και για την προσβλητική -όπως την χαρακτηρίζει- αντιμετώπισή της από μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, έναντι των οποίων «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».
Κατά τον κυπριακό Τύπο, οι τοπικές Αρχές ετοιμάζονται να υποβάλουν νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για τον Ανδρ. Βγενόπουλο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το