Τοπικά

Κατάσχεσαν τα χρήματα Βολιώτη, ενώ είχε εξοφλήσει την οφειλή

Ακόμη και λογαριασμούς πελατών τους, που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο, κατάσχουν τράπεζες… Το πάθημα ενός Βολιώτη, ιδιωτικού υπαλλήλου, προ ημερών, αναδεικνύει το ζήτημα της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των τραπεζών, που καθυστερούν να ενημερώσουν τα κεντρικά τους καταστήματα για την άρση κατασχέσεων λογαριασμών πρώην πλέον οφειλετών του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα το περιστατικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε χιλιάδες πρώην οφειλέτες είτε του Δημοσίου, είτε του ΕΦΚΑ, που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους, να αναζητήσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μήπως τους έχουν κατασχεθεί χρήματα μετά την εξόφληση των οφειλών τους…
Ο 50χρονος Βολιώτης ιδιωτικός υπάλληλος είχε οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και κατόρθωσε με θυσίες, να τις εξοφλήσει. Στις 7 Ιουλίου απευθύνθηκε στη Δ.Ο.Υ. Βόλου και όπως ανέφερε στη «Θ», κατέθεσε αίτηση στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας, για άρση της κατάσχεσης, που του είχε γίνει. Πράγματι το Δικαστικό της Δ.Ο.Υ. Βόλου εξέδωσε σχετική απόφαση και στις 20 του μήνα απεστάλη στην τράπεζα, με την οποία συναλλασσόταν ο πολίτης η απόφαση άρσης της κατάσχεσης του μισθοδοτικού του λογαριασμού από ένα ποσό και πάνω, όπως ορίζει η νομοθεσία. Κι ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος έφυγε ικανοποιημένος από την Εφορία, ότι ξεμπέρδεψε με το Δημόσιο, τέλη του Σεπτεμβρίου ανακαλύπτει πως η τράπεζα του κατάσχεσε ποσό 205 ευρώ από τον μισθοδοτικό του λογαριασμό, όπως έκανε και προηγουμένως, όταν χρωστούσε στο Δημόσιο… Μάλιστα, όπως δήλωσε, το ανακάλυψε τυχαία, λαμβάνοντας αναλυτικό σημείωμα από το ΑΤΜ της τράπεζας για τις συναλλαγές του. Έντρομος ο 50χρονος Βολιώτης απευθύνθηκε στο τραπεζικό κατάστημα για την κατάσχεση κι αυτοί με τη σειρά τους τον παρέπεμψαν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου και στο Δικαστικό Τμήμα, όπου ωστόσο τον ενημέρωσαν, πως είχε γίνει άρση της κατάσχεσης από τις 20 Ιουλίου…

Αμέσως μετά, επισημαίνει ο Βολιώτης ιδιωτικός υπάλληλος, του τηλεφώνησαν από το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας και ζητώντας του συγνώμη, του ανέφεραν ότι πράγματι είχε γίνει άρση της κατάσχεσης και πως τα 205 ευρώ θα κατατίθεντο στον λογαριασμό του…
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κατάσχεση του λογαριασμού του Βολιώτη έγινε, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία της άρσης, η οποία γίνεται σε όλα της τα στάδια χειρόγραφα, σε αντίθεση με τη διαδικασία της κατάσχεσης που γίνεται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ. Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο κάνει άμεσα την κατάσχεση λογαριασμού, ενώ οι τράπεζες καθυστερούν την άρση της κατάσχεσης, που γίνεται με το χέρι…
Σημειώνεται ότι καθημερινά από το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Βόλου γίνονται 5-6 άρσεις κατασχέσεων λογαριασμών πρώην οφειλετών, ενώ έχει μειωθεί φέτος και ο ρυθμός κατασχέσεων που πλέον κυμαίνεται στις 60-65 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Κυρώσεις
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
– Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
– Το ποσό οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
– Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
– Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
– Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
– Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
– Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
– Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου των συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ, η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα, που έχει χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το