Τοπικά

Κατάσχεσαν 150 Ε από τον τραπεζικό λογαριασμό Βολιώτη ελεύθερου επαγγελματία “Θ”

Χρέη

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων του Βόλου προκαλεί το κύμα κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ. Το κύμα κατασχέσεων προκαλεί πανικό στην αγορά και μάλιστα σήμερα προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία από τραπεζικό λογαριασμό του οποίου κατασχέθηκε την περασμένη Παρασκευή το ποσό των 150 ευρώ… Ο ελεύθερος επαγγελματίας περίμενε από πελάτη του το ποσό των 300 ευρώ, το οποίο και του κατατέθηκε, ωστόσο η τράπεζα, με εντολή του ασφαλιστικού Ταμείου, του κατάσχεσε το ποσό των 150 ευρώ… Ο επαγγελματίας περίμενε το ποσό αυτό, προκειμένου να συμπληρώσει και ένα άλλο και να αποπληρώσει χρέος προς προμηθευτή του… Ο 53χρονος επαγγελματίας απευθύνθηκε στην τράπεζα και κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της δέσμευσης των χρημάτων τους, τραπεζικές πηγές ωστόσο τον ενημέρωσαν πως η αίτησή του δεν αναμένεται να έχει τύχη…
Όπως δήλωσε στη «Θ» ο επαγγελματίας, οφείλει στο ΙΚΑ το συνολικό ποσό των 9.056,66 ευρώ, από τα οποία τα 639,32 ευρώ είναι τόκοι, ενώ έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των 100 δόσεων. Κάθε δίμηνο καταβάλλει στον ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές 945,38 ευρώ, ενώ στο εν λόγω Ταμείο οφείλει συνολικά 26.416,29 ευρώ. Και στον ΟΑΕΕ είχε κάνει ρύθμιση με 100 δόσεις, ωστόσο την έχασε… Παράλληλα οφείλει άλλα 8.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος όπου στεγάζεται η επιχείρησή του. «Πώς να επιβιώσει η επιχείρηση», επισημαίνει ο επαγγελματίας.
Ο 53χρονος επαγγελματίας ζήτησε να ενταχθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός στο ακατάσχετο μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, παρά μόνον για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Εκατοντάδες έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες του Βόλου με οφειλές στο ΚΕΑΟ λαμβάνουν, μετά τη διενέργεια του μηνιαίου αυτοματοποιημένου Ελέγχου Δηλωθέντων Καταβληθέντων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενημερωτικό e-mail, που τους πληροφορεί σχετικά με τον καταλογισμό εις βάρος τους νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτόν ειδικά οι οφειλέτες που έχουν ρύθμιση, καλούνται να προχωρήσουν έγκαιρα στην εξόφληση κάθε νέας οφειλής, ώστε να μην κινδυνεύσουν να την χάσουν.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία είναι πολύ αποδοτική για τα Ταμεία.
Επίσης έχει ξεκινήσει εκστρατεία εντοπισμού επιχειρήσεων, κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των εισφορών.

«Πατέντες» εισφοροδιαφυγής

Στον αντίποδα των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν είναι άλλες που έχουν εφεύρει «πατέντες» εισφοροδιαφυγής, που είναι:
-Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
-Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπευθύνους που δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
-Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως υπερήλικοι, γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, οικονομικοί μετανάστες με κατοικία την έδρα της εταιρείας ή και υπάλληλοι της επιχείρησης.
-Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που έπαψε να καταβάλει εισφορές. Στη νέα επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
-Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας που αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το