Τοπικά

Καταρρέει το ιστορικό κτίριο Παπαγιαννόπουλου

Φωτό Νίκος Φιλάρετος
Φωτό Νίκος Φιλάρετος

Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει ο “γίγαντας” στην οδό 2ας Νοεμβρίου. Το ιστορικό κτίριο “Παπαγιαννόπουλου” παραδίδεται στη φθορά του χρόνου και η πόλη χάνει σιγά -σιγά ένα κομμάτι της μνήμης της. Σημειώνεται πάντως οτι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών και αρχιτεκτόνων, το επιβλητικό κτίριο δεν παρουσιάζει στατικά προβλήματα, όπως διευκρινίζεται από την οικογένεια Παπαγιαννόπουλου στην οποία ανήκει.

Η Χαλβαδοποιία Παπαγιαννόπουλου λειτουργεί στο Βόλο ανελλιπώς, από το 1919 έως σήμερα. Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, από τη Φθιώτιδα, αφού θήτευσε επί χρόνια σε σημαντικούς οίκους εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκε στο Βόλο και αγόρασε ένα μέρος από το σημερινό κτίριο του εργοστασίου (2ας Νοεμβρίου-Κουντουριώτου), καθώς και τα πρώτα μηχανήματα, τα οποία ήταν υπερσύγχρονα για την εποχή τους.
Μετά το θάνατο του Κων/νου Παπαγιαννόπουλου (1938), την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Στυλιανός, ο οποίος είχε σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στη Μασσαλία, μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες, διέθετε αξιόλογες μηχανολογικές γνώσεις, επιχειρηματική δεξιότητα και αξιοθαύμαστη εργατικότητα. Διατηρούσε αλληλογραφία με μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους, ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις επάνω στη δουλειά του και προμηθεύονταν από το εξωτερικό διάφορες πρώτες ύλες, αρώματα και υλικά συσκευασίας.
Τα προϊόντα που παρήγαγε τότε το εργοστάσιο ήταν: ταχίνι, χαλβάς, βανίλια γλυκό, καραμέλες, κουφέτα, παστοκύδωνο κ.ά., δηλ. μια μεγάλη γκάμα ζαχαρωδών προϊόντων. Ο Στυλιανός Παπαγιαννόπουλος κατάφερε να καταστήσει την επιχείρηση από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες του είδους σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το 1972 πέθανε ο Στυλιανός Παπαγιαννόπουλος και την επιχείρηση ανέλαβαν οι γιοι του Κώστας (πτυχιούχος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς) και ο Γιάννης (Πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).Και οι δυο, μερικά χρόνια πριν αναλάβουν την επιχείρηση, είχαν σταθεί πλάι στον πατέρα τους και είχαν μυηθεί στα μυστικά της δουλειάς.
Επί των ημερών τους η επιχείρηση επεκτάθηκε με νέες εγκαταστάσεις και καινούργια μηχανήματα και αυξήθηκε η γκάμα των προϊόντων, αφού προστέθηκαν σε αυτά μαρμελάδες, κομπόστες και νέες γεύσεις χαλβά.
Δυστυχώς ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος πέθανε ξαφνικά το 1993 σε ηλικία μόλις 48 ετών και έτσι σταμάτησε η παράλληλη πορεία των δύο αδελφών.
Σήμερα η επιχείρηση συνεχίζει την πορεία της σε άλλη έδρα και βάση με διευθυντή το Γιάννη Παπαγιαννόπουλο. Παράγονται σ’ αυτή όλα τα παλιά αγνά παραδοσιακά προϊόντα με κορυφαίο το χαλβά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το