Ελλάδα

Καταρρέει ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Κραυγή αγωνίας για την τύχη του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου εκπέμπουν οι κάτοικοι του Ναυπλίου και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, καθώς μετά τις νεροποντές του περασμένου χειμώνα, ο ναός απειλείται με κατάρρευση.

Παρά το γεγονός ότι όταν πριν από δύο μήνες προέκυψε το πρόβλημα τόσο στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου όσο και στο παρακείμενο μνημείο του Ενετικού Κτηρίου άπαντες έσπευσαν να δείξουν το ενδιαφέρον τους, τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα έχει παγώσει με τον κίνδυνο κατάρρευσης του Ναού να μεγαλώνει.

Οι κάτοικοι και το εκκλησιαστικό συμβούλιο καταγγέλλουν αδιαφορία τόσο των αρμοδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των βουλευτών του νομού και όπως λένε χαρακτηριστικά το μόνο που ζητούν είναι μία συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προκειμένου να την καταστήσουν κοινωνό του τεράστιου προβλήματος.

«Ένα ραντεβού ζητάμε. Ούτε αυτό δεν μπορούν να κλείσουν;» αναφέρουν χαρακτηριστικά εκφράζοντας το παράπονό τους προς την Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι ενώ είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Μελέτη Επείγουσας Στατιστικής Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου», η διορία των τριών μηνών που υπήρχε παρήλθε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης και των φθορών που έχει υποστεί ο ναός είναι πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν ένα μεγάλο τμήμα της τοιχοποιίας του Ναού αποκολλήθηκε και έπεσε μέσα στον ναό λίγη μόλις ώρα μετά το πέρας της λειτουργίας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ναού διασώζονται και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ιστορικά μνημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας όπως το πιστό αντίγραφο του “Μυστικού Δείπνου” του Ντα Βίντσι με την τοιχογραφία να κοσμεί την οροφή του ναού αλλά και ο θρόνος του Όθωνα.

Ο ναός χτίστηκε στην διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας τον 16ο αιώνα. Το 1540 μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί, όπως οι περισσότερες εκκλησίες. Στην συνέχεια ξαναέγινε καθεδρικός ναός και στην δεύτερη Τουρκοκρατία πάλι τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822, όπου πήρε και την μορφή που έχει σήμερα. Στον Άγιο Γεώργιο έχουν γίνει εκδηλώσεις που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, όπως η υποδοχή του αρχιστράτηγου Francesco Morosini το 1686 ο οποίος ελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους, η κηδεία του Καποδίστρια το 1831, του Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα του ναού και η νεκρώσιμος ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού νωρίτερα το 1824.

Τον Ιανουάριο του 1833 ο ναός υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον νεαρό Όθωνα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το