Τοπικά

Κατάρρευση μισθών του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία “Θ”

Οι περιοδικές καταστάσεις του ΙΚΑ αποτυπώνουν και την εικόνα κατάρρευσης στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στη ζωή με «σωληνάκια» καθώς σύμφωνα με τις εργοδοτικές καταστάσεις που κατατίθενται στο ΙΚΑ, οι μισθοί είναι στο ναδίρ. Η μείωση στους μισθούς ξεπέρασε το 2015 το 40% σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που ολοκληρώθηκε για την προηγούμενη χρονιά.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε βιοτεχνίες, σούπερ μάρκετ, εστίαση, τουρισμό στο χώρο του μετάλλου, του σκυροδέματος, του υφάσματος, του ξύλου, των μεταφορών, της επεξεργασίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων έχουν υποστεί μείωση μισθού από 22% μέχρι και 40%.
Στις σκληρές εργασίες που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και του μετάλλου , η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

 

Οι μεταλλεργάτες έχουν υποστεί απώλειες 300 ευρώ το μήνα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων πληρώνει την κατώτατη εθνική σύμβαση και δεν πιστώνει επιδόματα και τριετίες.
Η πλειοψηφία εργάζεται με καθεστώς ατομικής σύμβασης
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεχτεί πάγωμα αποδοχών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους απασχολούν μέχρι και δεκαπέντε άτομα προσωπικό. Η ανεργία στον κλάδο των μεταλλεργατών σύμφωνα με το τοπικό συνδικάτο ήδη καταγράφεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σε άλλες ανά συχνά διαστήματα εφαρμόζεται η μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρα και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές ή εκ περιτροπής εργασία που επίσης προκαλεί σημαντική αφαίμαξη αποδοχών.

 

 

Τα ξενοδοχεία
Οι συμβάσεις στους ξενοδοχούπαλλήλους δεν τηρούνται
Οι μικτές αποδοχές για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία διαμοερφώνονται στα 822 ευρώ, οι σερβιτόροι πληρώνονται με 804 ευρώ, οι καμαριέρες με 789 ευρώ και όσοι εργάζονται στην κουζίνα με 754 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2014 υπέστησαν το 2015 επίσημη μείωση της τάξης του 15%.
Ο κλάδος των σερβιτόρων έχει υποστεί μείωση της τάξης του 50% τα τελευταία έξι χρόνια, παρότι ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που παρουσιάζει ανάκαμψη.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το σωματείο επισιτισμού το ημερομίσθιο του σερβιτόρου έχει διαμορφωθεί στα 82,69 € και του βοηθού σερβιτόρου στα 61,98 € , αλλά στην αγορά πραγματικότητα δεν υπάρχει σερβιτόρος που λαμβάνει μεροκάματο μεγαλύτερο των 40 ευρώ, με τις ώρες εργασίας να ξεπερνούν τις δέκα.
Το «πάγιο» μεροκάματο είναι 35 ευρώ την ημέρα για 8-12 ώρες εργασία.
Στο ναδίρ βρίσκονται οι αποδοχές των εμπορουπαλλήλων καθώς μέσω των νέων ρυθμίσεων, της μερικής απασχόλησης και αλλαγών που έχουν επέλθει στις περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χάσει περίπου 2.500 ευρώ ετησίως, ενώ οι αποδοχές για πλήρες ωράριο δεν ξεπερνούν πλέον από 700- 800 ευρώ ενώ όσοι απασχολούνται με μερική απασχόληση οι αποδοχές τους ανέρχονται μέχρι 350 ευρώ μηνιαίως.

 

Οι χαμηλά αμοιβόμενοι κυριαρχούν στην αγορά

Το 2015 αυξήθηκε ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων κατά 8,53% και η εκ περιτροπής εργασία καθώς και οι διαθεσιμότητες που επιβλήθηκαν σε δεκάδες επιχειρήσεις εξαφάνισαν τους μισθούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αμειβόμενοι με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ εκπροσωπούν το 76,% του εργατικού δυναμικού στο Νομό από το 61,56% που ήταν στο σύνολο των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα σε ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν , οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Κατά 12% αυξήθηκε το ποσοστό των αμειβομένων με μισθό από 501 – 600 ευρώ.
Κατά 8% αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων με μισθό από 701 – 800 ευρώ, και κατά 4,84% το ποσοστό των εργαζομένων με μισθό από 801 – 900 ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εγκαίνια ετήσιας έκθεσης εικαστικών εργαστηρίων

  Σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 7 μ.μ., πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας τα…

31 Μαΐου 2024

Γέμισε με παιδικά χαμόγελα το Αθλητικό Κέντρο του Μαγνησιακού «Τάκης Μεταξάς»

Πανδαισία παιδικού ποδοσφαίρου είχαμε την περασμένη Κυριακή στο Αθλητικό Κέντρο του Μαγνησιακού που πλέον ονομάζεται…

31 Μαΐου 2024

Εξαιρετικός ο απολογισμός για την κολύμβηση του Ολυμπιακού Β. στους Ιωνικούς Αγώνες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα 15 παιδιά της προαγωνιστικής ομάδας κολύμβησης του Ολυμπιακού Βόλου, καθώς και…

31 Μαΐου 2024

ΒΟΛΕΪ: Ενισχύθηκε με Δαμιανίδου ο Α.Ο. Σκοπέλου

Την πρώτη του μεταγραφή ανακοίνωσε ο Α.Ο. Σκοπέλου για την γυναικεία ομάδα βόλεϊ που για…

31 Μαΐου 2024

Συναυλία Σωκράτη Μάλαμα στην παραλία Νέας Αγχιάλου

Ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Σαρμάνης» στην παραλία…

31 Μαΐου 2024

Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ Συγχαίρει τον Γ. Κρομμύδα

Η Αγία Άννα εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση για τον Γιώργο Κρομμύδα που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος με…

31 Μαΐου 2024