Τοπικά

Καταργούνται 12 Δημοτικά ΕΑΕΠ στη Μαγνησία “Θ”

Σ16 Φ1 (11)

Στην κατάργηση 1337 Δημοτικών Αναμορφωμένου Προγράμματος (ΕΑΕΠ), μεταξύ αυτών και δώδεκα στη Μαγνησία προχωρεί το υπουργείο Παιδείας με ανακοινώσεις που έκανε χθες.
Ειδικότερα καταργεί όλους τους τύπους ολοήμερου σχολείου και αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) το υπουργείο Παιδείας και δημιουργεί νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά. Συνεπώς τα όποια επιπλέον μαθήματα προστέθηκαν, όπως πληροφορική, αφαιρούνται με ό,τι συνεπάγεται και για τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων αυτών.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από την επόμενη χρονιά όλα τα δημοτικά σχολεία θα τελειώνουν το πρόγραμμά τους στις 13:15 το μεσημέρι. Εάν και εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους, θα μπορούν να μείνουν σε ολοήμερο πρόγραμμα ώς τις 16:00 το μεσημέρι.
Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ενιαίο πρόγραμμα κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από τετραθέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες).
Το υπουργείο χαρακτηρίζει δε «ψευδή» την καταγγελία ότι «προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από τετραθέσια και κάτω».
Όπως τονίζεται, η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση. Στη Μαγνησία λειτουργούν δώδεκα Δημοτικά ΕΑΕΠ, τα οποία από του χρόνου παύουν να έχουν αυτό το ωράριο, δηλαδή μέχρι τις 2 το μεσημέρι και θα τελειώνουν στις 13.15.
Επίσης προκύπτει ακόμη ένα ζήτημα που αφορά στα ολοήμερα των ολιγοθεσίων τα οποία έχουν ανασταλεί.
Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάργησης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:
* Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και θα γίνει με αναπροσαρμογή των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1.337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2.218 σχολικές μονάδες). Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο (13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.
* Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική, πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε πως με την κατάργηση του θεσμού των Δημοτικών με ΕΑΕΠ υπάρχει κίνδυνος απώλειας πολλών θέσεων εργασίας για καθηγητές ειδικοτήτων που πλαισίωναν όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα αυτών των σχολείων».

Οι προσλήψεις αναπληρωτών

Επίσης ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την ερχόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν με το περυσινό σύστημα και έτσι δεν θα υπάρξουν οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί.

Η κατανομή στα Λύκεια

Επίσης στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήδη ξεκίνησαν οι διεργασίες για την κατανομή των μαθητών από τα Γυμνάσια στα Λύκεια που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.
Ακόμη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας οριστικοποιεί το σχέδιό της για την κατανομή των μαθητών από τα Δημοτικά στα Γυμνάσια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το