Ελλάδα

Κατάργηση του ασύλου και ελεγχόµενη είσοδος στα πανεπιστήµια

Αυτά τα θέµατα, καθώς και όλες οι αλλαγές οι οποίες σχεδιάζονται για τα θέµατα της Εκπαίδευσης θα συζητηθούν σήµερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης που θα πραγµατοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστηµα της εισαγωγής στα πανεπιστήµια και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις χρήζουν βελτιώσεων και αρχικά µελετάται το ενδεχόµενο περιορισµού της εξεταστέας ύλης, προκειµένου οι µαθητές να απαλλαγούν από το τεράστιο άγχος της αφοµοίωσής της αλλά και των φροντιστηρίων, τα οποία γονατίζουν οικονοµικά τις ελληνικές οικογένειες.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστηµα το οποίο θα ισχύσει για τους µαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν τον Σεπτέµβριο στη Γ’ Λυκείου επιδέχεται βελτιώσεων τόσο τεχνικών όσο και ουσιαστικών, χωρίς όµως να αλλάξουν οι βασικές κατευθύνσεις, καθώς οι µαθητές δεν πρέπει να αναστατωθούν. Οι όποιες ουσιαστικές αλλαγές προωθηθούν από την κυβέρνηση όσον αφορά στο σύστηµα πρόσβασης στα πανεπιστήµια δεν θα αφορούν το σχολικό έτος 2019-20.

Σε κάθε περίπτωση, όµως, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ανακοινώσει σύντοµα εάν θα ισχύσει ο προγραµµατισµός της προηγούµενης κυβέρνησης για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης («πράσινες», όπως έχουν ονοµαστεί), καθώς σύµφωνα µε τον νέο νόµο στην αρχή της σχολικής χρονιάς -τον Οκτώβριο- τα παιδιά της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να καταθέσουν ένα πρώτο µηχανογραφικό δελτίο µε τις σχολές της αρεσκείας τους.

Άσυλο: Θα μπαίνει η Αστυνομία, όπως μπαίνει παντού…
Οσον αφορά στην κατάργηση του ασύλου, το οποίο θα περιέχεται στο πρώτο νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως ξεκαθάρισε ότι θα είναι ολική και δεν θα αφορά απλώς τροποποίηση της ισχύουσας ρύθµιση.
Στην πράξη αυτό σηµαίνει, όπως διευκρίνισε η ίδια, ότι η Αστυνοµία θα παρεµβαίνει στον χώρο του πανεπιστηµίου όπως σε κάθε δηµόσιο χώρο και δεν θα χρειάζεται άδεια από κανέναν.
Η κ. Κεραµέως υπογράµµισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συζητήσεις για την ελεγχόµενη είσοδο στα πανεπιστήµια έτσι ώστε να αποκλείεται η παρουσία µέσα σε αυτά σε όσους δεν έχουν σχέση µε τα ιδρύµατα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το