Τοπικά

Καταγγελίες για κακοποιήσεις εφήβων στο Χαμόγελου του Παιδιού “Θ”   

xamogelo_paidiou_aftodioikisi

Ντροπή, ενοχή, ανασφάλεια  είναι μερικά από τα συναισθήματα που νιώθουν οι έφηβοι που κακοποιούνται στο σπίτι από τους γονείς τους. Ένα θέμα ταμπού, την κακοποίηση στο σπίτι, ανέδειξε χθες το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» μίλησε στους μαθητές παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες χειρισμού τέτοιων καταστάσεων.

Σημειώνεται πως εδώ και 40 ημέρες λειτουργεί στη Λάρισα η νέα Μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού που έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες μέχρι στιγμής.

Το θέμα της κακοποίησης στην οικογένεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αγγίζει πλέον όλο και περισσότερους έφηβους. Το 2013 το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 63.299 τηλεφωνικές κλήσεις για διάφορες καταγγελίες, όπου ένα μέρος αυτών αφορούσε και την κακοποίηση των παιδιών στην οικογένεια.

Ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Βόλου κ. Τριαντάφυλλος Τσαγκλιώτης υπογράμμισε πως «καλέσαμε στο σχολείο την ψυχολόγο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Δήμητρα Κωστούλα με έδρα τη Λάρισα για να μιλήσει στους μαθητές σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών μέσα στην οικογένεια. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και πρέπει να ακολουθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις τις διαδικασίες που λέει η επιστήμη. Για το θέμα ενημερώθηκαν οι μαθητές της Α’ Τάξης».

Η ψυχολόγος ανέφερε στους μαθητές το παράδειγμα της κακοποίησης μιας μητέρας από το σύζυγό της, με την κακοποίηση τελικά να μεταφέρεται και στα παιδιά.

«Συζητήσαμε για την κακοποίηση ως έννοια, αλλά και για την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση και είδαμε, τι αισθάνεται ένα παιδί, όταν υπόκειται σε κακοποίηση, όπως ενοχή, ντροπή, φόβο. Και μέσα από την ενημέρωση που κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία του ήρωα για τον οποίο αναφερθήκαμε», σημείωσε η κ. Κωστούλα.

Η ίδια πρόσθεσε πως «από την εμπειρία που έχουμε, πολλές φορές η κακοποίηση της γυναίκας από τον άντρα της μεταφέρεται και στα παιδιά. Γενικότερα από την κακοποίηση τα παιδιά αισθάνονται ντροπή, ενοχή, ότι έχουν φταίξει σε κάτι, νιώθουν ανασφάλεια και φοβούνται πως η κακοποίηση μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα αισθάνονται μπερδεμένα, γιατί τα πρόσωπα που είναι εκεί για να τους αγαπούν και να τους φροντίζουν, τελικά τους πονούν. Και μαθαίνουν να επικοινωνούν μέσω της βίας. Οι γονείς που κακοποιούν συνήθως λένε στο παιδί τους «εγώ σε αγαπάω, δουλεύω όλη μέρα για σένα, για να σου προσφέρω τα καλύτερα. Εσύ φταις που με έβγαλες εκτός ορίων».

Η γραμμή 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού δέχεται καταγγελίες και από παιδιά και από γονείς. Καθημερινά η γραμμή αυτή δέχεται μέχρι και 700 κλήσεις.

Από τις 4 Νοεμβρίου λειτουργεί στη Λάρισα το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού και δέχεται κλήσεις στο τηλέφωνο 2410560900 από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Στηρίζει παιδιά με προβλήματα υγείας, διαβίωσης, παρέχει συμβουλευτική και δέχεται καταγγελίες.

«Αυτό που είπα στα παιδιά, είναι ότι πρέπει να μιλούν» υπογράμμισε η κ. Κωστούλα που έχει ειδικευτεί στη θεραπεία μέσω παιχνιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πανελλαδικά στο «χαμόγελο του Παιδιού» και στη  γραμμή SOS 1056 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουν γίνει 284 καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών μέσα στην οικογένεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το