Τοπικά

Καταγγελία για αυξήσεις «φωτιά» στο αγροτικό ρεύμα

Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους αγρότες, οι οποίοι διαπίστωσαν για πρώτη φορά χρεώσεις που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκτοξεύουν κατά 26% το κόστος του αγροτικού ρεύματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Σιδερόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις από διαφορετικές περιοχές, που καταδεικνύουν ότι οι αγρότες πλέον έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, το οποίο αυξάνει το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Ενδεικτικά ο κ. Σιδερόπουλος ανέφερε παράδειγμα αγροτικής πομόνας για το πότισμα καλλιέργειας 30 στρεμμάτων, η οποία είχε πέρσι λογαριασμό αξίας 1.130 ευρώ και φέτος καλείται ο ιδιοκτήτης της να πληρώσει 1.550 ευρώ. «Στους περσινούς λογαριασμούς για το αγροτικό ρεύμα το μόνο που αναγραφόταν ήταν η αξία του ρεύματος που καταναλώθηκε και ο ΦΠΑ. Φέτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ περιλαμβάνονται και χρεώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά., οι οποίες εκτοξεύουν κατά 26% πιο ψηλά το κόστος. Έτσι κανείς αγρότης από την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός όταν βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται».

Ήδη για το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει μια σχετική κινητοποίηση για να υπάρξει σαφής ενημέρωση για το ακριβώς συμβαίνει και το κυριότερο πότε ψηφίστηκε η εφαρμογή του συγκεκριμένου καθεστώτος για το αγροτικό ρεύμα. Ο κ. Σιδερόπουλος, εξήγησε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ψηφίστηκε προ διετίας. «Αυτό που ζητούμε είναι να διευκρινιστεί πλήρως το όλο θέμα και μέσω του Κοινοβουλίου για να γνωρίζουν όλοι οι αγρότες τι πληρώνουν και ποιοι και πότε αποφάσισαν για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στο κόστος παραγωγής».

Σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό

Σε διαβούλευση 30 ημερών τέθηκε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση προσπάθεια του υπουργείου είναι να αναπτυχθεί ένα ενιαίο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα με απώτερο σκοπό να διαμορφώνουν οι ίδιοι οι αγρότες τις συνθήκες και τη δράση τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τόπου, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ενιαίο συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα που θα εκφράζει όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας και «δεν θα συναρτά την οργανωτική και αγωνιστική του ικμάδα από το ύψος των κρατικών ενισχύσεων, αλλά από τον βαθμό συνειδητοποίησης των αγροτών για τα ταξικά και επαγγελματικά τους συμφέροντα».

«Η δημιουργία», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενός ακηδεμόνευτου και αυτόνομου συνδικαλιστικού κινήματος με τη συμμετοχή όλων των αγροτών που έχουν κύρια ενασχόληση και εισόδημα από την αγροτική παραγωγή, αποτελεί πολιτική και κοινωνική προϋπόθεση για την ανάδειξη της γεωργίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας ως βασικών πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο ΑΕΠ, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και αγροτισσών που μπορούν να συνιστώνται και να λειτουργούν στον αγροτικό χώρο αποτελούν οι Κλαδικοί Αγροτικοί Σύλλογοι (ΚΑΣ), οι Κλαδικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ), οι Κλαδικές Εθνικές Συνομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΚΕΣΑΣ), οι Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Επίσης, παραγωγοί βιολογικής ή συμβατικής γεωργίας που διακινούν τα προϊόντα τους σε αγορές παραγωγών, μπορούν να ιδρύουν Ενώσεις Αγορών Παραγωγών (ΕΑΠ), Ομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΟΕΑΠ) και Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΣΕΑΠ).

Σκοπός των ΚΑΣ, ΚΟΑΣ, ΚΕΣΑΣ, ΕΝΑ και ΠΕΝΑ, είναι η προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους που ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική παραγωγή. Οι ΚΑΣ, ΚΟΑΣ, ΚΕΣΑΣ, ΕΝΑ και ΠΕΝΑ δεν μπορούν να ασκούν παραγωγικές ή εμπορικές δραστηριότητες είτε άμεσα είτε έμμεσα με τη συμμετοχή τους σε άλλα νομικά πρόσωπα του εμπορικού ή συνεταιριστικού νόμου.

Μπορούν να συμμετέχουν σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που εξυπηρετούν την προαγωγή των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους. Όργανά τους είναι Γενική Συνέλευση των μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το